100'üncü Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Vali Vahdettin Özcan, Ak Parti Çankırı milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, İl Müftüsü Arslan Türk ile akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı İrfan Dinç, hadis ilminin İslam'ın öğrenilmesinde ve yaşama uyarlanmasında büyük bir önemi olduğunu belirterek, "Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz hadis sempozyumunu gelecek yıllarda da devam ettirip, Anadolu’nun ilk daru’l hadisi’nin bulunduğu Çankırı’yı bu konuda öne çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Çankırı milletvekililleri Hüseyin Filiz ve İdris Şahin de konuşmalarında kentin böylesine önemli bir konuda ev sahipliği yapmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Vali Vahdettin Özcan da Çankırı’nın tarihi ve kültürel zenginlikler bakımından gezilip görülmesi gereken bir il olduğunu vurguladı.

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sandıkçı ise yaptığı konuşmada, "Hiçbir ilimde öğrenmek için, hadis ilmini öğrenmek kadar fedakarlık yapılmamıştır. Bunu geçmişte hadis alimlerinin hadis ilmini öğrenmek için gösterdikleri fedakarlıklardan görebiliyoruz. Daru’l hadisler Peygamber gibi yaşamayı öğreten çok özel mekanlardır" dedi.

Sempozyumun organizasyonunu gerçekleştiren Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal ise daru’l hadislerin yeniden canlandırılması gerektiğini belirterek, "Anadolu’yu sıktığınızda İslam çıkıyor. Daru’l hadisler ilk filizlendiği Çankırı’dan başlayarak yeniden canlanabilir" diye konuştu.

Katılımcılara Tarihi Çamaşırhane’de verilen öğle yemeğinin ardından iki gün sürecek sempozyuma devam edildi.



EY(FK/CK)