Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Canik İlçesinde 4 Temmuz Çarşamba günü meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Canik Külltür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Başkan Genç, selin nedenlerini ve yapılması gerekenleri anlattı.

SELİN NEDENLERİ

Yaşanan sel felaketinin üzerinden 15 gün geçtiğini, bütün yaraların sarıldığını ve hayatın normale döndüğünü söyleyen Başkan Genç, Yılanlı dere üzerine yapılan sel kapanının doğru olmayışı ve doğru yapılmayışından dolayı selin yaşandığını belirterek, “Sel kapanının bir kısmının çökerek 10 metre yüksekliğindeki suların hızlı bir şekilde şehre doğru gelişi ve şehirde derenin ıslahının yapılmaması, Gaziosmanpaşa Mahallesine yapılan köprünün doğru yapılmaması, Yılanlı dere ile Mert Irmağı'nın bağlantısının doğru olmaması ve ıslah edilmemesinden dolayı sular dere yatağının etrafındaki binaları da etki altına aldı. Böylece bir felakete neden oluşturdu. Bunlar yapılmış olsaydı bu sel felaketinin onda biri kadar etkilenmiş olacaktık” dedi.

"HERKESİN HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERMESİ GEREKİR"

Bu hataların yapılmaması halinde selin etkisinin daha az olmuş olacağını söyleyen başkan Genç, “Burada hangi ilgili kurumlar yapması gerekeni yapmadıysa, hata onlara aittir. Dolayısıyla 2004 yılına kadar DSİ'ye aitti, 2004 yılından sonra mahalli sınırlar içindeki yetki Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Burada suçlu aramak içinde değiliz. Eğer suç Canik Belediyesindeyse hukukun önünde rahatlıkla hesap verecek bir ekibimiz var bizim. Herkesin hukukun önünde hesabını vermesi gerekir. Hem halkına, hem vicdanına hem hukuka hesap vermesi gerekir. Burada yetki bizde ise sorumluluk bize ait, değilse kime aitse yetki sorumluluk ona aittir” dedi.

"ÖLÜMLER OLMASAYDI VİCDANIM RAHATTI"

Başkan Genç bir basın mensubunun vicdanınız rahat mı sorusuna “Ölümler olmasaydı evet vicdanım rahattı. Ama 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yani yapılacaklar yapılmış olsaydı da vatandaşlarımızı kaybetmemiş olsaydık o zaman vicdanımız rahat olacaktı” diye konuştu.

Gaziosmanpaşa Mahallesinde 1987 yılından beri dere içinde olan ve yıkılmayan evlerin olduğunu söyleyen Başkan Genç, “Burada 3 ev yıkıldı. Büyükşehir Belediyesi burada tespitlere başladı. Burasını biz istesek de yıkamayız, yıksa yıksa ancak Büyükşehir Belediyesi yıkar çünkü yetki Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Yılanlı dere yatağının tamamen ıslah edilmesi ve etrafının yeşil alan yapılması lazım. Burada DSİ'nin çalışması önümüzdeki günlerde bitecek ve kırmızı çizgi belli olacak. Burada yıkılması gereken ev sayısı 101'dir. 1987 yılından beri yıkılması gereken bina sayısı bu. Yeni yapılacak kırmızı çizgiyle bu sayının daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

2 MİLYON 936 BİN LİRA DAĞITILDI

Bu arada Samsun Valiliği'nden yapılan açıklamada sel felaketinde zarar gören konutlarda oturan vatandaşlara ön hasar tespit oranlarına göre bin ile 4 bin lira arasında, işyerleri zarar gören vatandaşlara ise bin ile 3 bin lira arasında, ahır ve samanlığı zarar gören vatandaşlara 550 ile bin 500 lira arasında nakdi yardım yapıldığı belirtildi. Bugüne kadar ise toplam 2 milyon 936 bin lira dağıtıldığı kaydedildi.

Canik'taki felaketin ardından, 2 gün sonra Ayvacık İlçesi'nde meydana gelen selde de 1 kişi hayatını kaybetmişti.



YK(İS/AAA)