Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'nın İl Özel İdaresi Encümen Salonu'nda düzenlediği basın toplantısına, Güneydoğu Bölgesi ile İzmir ve Ankara'da bilboardlara asılan Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili Kürtçe afişler gündeme geldi. Vali Güngör Azim Tuna, yaptığı açıklamada, Kürtçe afişlerin "Biz Değil miydik?" adı verilen proje kapsamında kendileri tarafından hazırlatıldığını Van, Hakkari, Muş, Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Adana, Mersin, İzmir ve Ankara olmak üzere 12 kente gönderildiğini söyledi.

Vali Tuna, proje kapsamında, ilk olarak TBMM'de açtıkları fotoğraf sergisini, 12 ilde halkın çok yoğun olarak bulunduğu alanlarda devam ettirdiklerini açıkladı. Sergide fotoğrafların yanı sıra Çanakkale Savaşları'na ilişkin yaşanmış olayların anlatıldığı yazılarla insanlara direkt ulaşan sloganların bulunduğunu belirten Tuna, şöyle dedi:

"Şu anda bunlar illerde bilboardlarda gösteriliyor. Bir taraftan konferanslar veriliyor. Ama en etkili olanı bilboardlar oluyor. Bilboardlardaki afişlerde Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça dillerindeki bazı sloganlar gündeme geldi. Bunu normal karşılamak lazım. Çünkü bu belli bir bölgemizde halkın yaygın olarak konuştuğu kendi lisanları var. Bu insanlarımıza da kendi dillerinde bu mesajların ulaştırılması lazım. Tabii ki Türkçe'yi herkes biliyor ve konuşuyor. Ama devletin son zamanlarda bu konularda vatandaşına yönelik daha farklı bir bakış açısıyla yaptığı düzenlemeler var. İşte Kürtçe enstitüleri kuruluyor, bölümler açılıyor, bir takım kültür eserleri Kürtçe basılıyor. Bu tabii ki insanların Türkçe bilmediğinden değil. Bu aslında devletin o bölgede yaşayan insanlara bir jesti. Bölge halkına bakışındaki bir farklılığı yansıtıyor. Son yıllarda devletimiz, hükümetlerimiz bu mesajı çok açık ve net veriyor. Bu sıcaklığı o insanlara hissettirmeye çalışıyorlar. Bu bizim birlik beraberliğimiz ve sağlıklı bir gelecek açısından önemli."

"TÜRKÇE'NİN HAKİMİYETİNİ KİMSE İNKAR EDEMEZ"

Türkçe'nin önümüzdeki dönemde sadece Anadolu sınırları içerisinde konuşulan bir dil olmaktan çıkacağını da belirten Tuna, Türkçe'nin hakimiyetini kimsenin inkar edeyeceğini anlattı. Vali Güngör Azim Tuna, şöyle devam etti:

"Şu anda biliyoruz ki Balkan ülkelerinden büyük bir oranda Türkçe öğrenmeye yönelik gayret var. Kafkaslar'da, Kuzey Irak ve güneydeki komşularımızda da aynı şekilde. Bizim ülke olarak öyle bir derdimiz yok ve olmamalı. Türkçe'nin konumu ayrı. Bu 12 ildeki afişlerde bazı sloganlarımız, yerel halkımızın kullandığı dillere yönelik bir mesaj olsun diye Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak hazırlandı. Farklı dillerde de hazırlanabilir. Bunu kendi iç meselemiz olarak görüyor ve ona göre davranıyoruz. Dışarıya yönelik mesajlarımız olduğunda da bunu İngilizce, Japonca, Arapça, Rusça gibi dillerde de yapabiliriz. Balkan ülkelerine yönelik kültürel faaliyetimiz olacağı zamanda bunu tabi ki oranın yerel dillerinde Sırpça, Boşnakça, Makedonca, Yunanca, Bulgarca şeklinde yapmamızda hiçbir mahsur yok. Bu meseleye bu şekilde baktığımızı belirtmek istiyorum."



BG,EK(AÖ/İD)