Çanakkale'de 1 Aralık Cumartesi günü yağan aşırı yağmur nedeniyle 52 milyon metreküplük kapasiteye sahip Atikhisar Barajı'nın debisi yükseldi. Baraja, bir günde 12 milyon metreküp suyun dolması, buradaki suyun kalitesini önemli ölçüde bozdu. Belediye Su Arıtma Tesisi'nden çıkan suyun bulanık olarak kente verilme zorunluluğu oluşunca 4 Aralık'ta bir basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, vatandaşlara çeşme suyunu içmemeleri çağrısında bulundu. Aradan 11 gün geçtikten sonra Başkan Gökhan basının karşısına bu kez, suyun en bulanık ve en temiz haline kadar olan aşamalarını gösteren numunelerle çıktı.

'SAĞLIKLI SUYUMUZA KAVUŞTUK'

Suyun içilebilecek hale geldiğini belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Suda 1 ile 30 arasında olması gereken NTU (Nefolimetric turbidity unit-bulanıklık birimi) değeri bir anda 1000 seviyelerine ulaşmıştı. Arıtma tesisimizin sistemi, böylesi olağanüstü bir durumun meydana getirdiği bulanıklığı arıtmaya yeterli olmadı. Şehre verilen su miktarını çok azaltarak bulanıklık belki giderilebilirdi. Ama bu kez de kent uzun süre susuz kalırdı. Hızlı bir biçimde arıtmayı olabildiğince yapıp suyu içilebilir değil ama kullanılabilir niteliğe getirip, şehre verdik. Sonraki günlerde arıtma tesisine gelen suyun kalitesi giderek iyileşti. Birkaç gün önce barajdan gelen suyun iyice durulduğunu gördük. Arıtıldıktan sonra da içilebilir hale geldiği laboratuvar sonuçlarında ortaya çıktı. Depolarda ve hatlarda gerekli temizlikleri yaptık. Birkaç gün bekledikten sonra bugün artık yeni bir risk oluşturmayacak olması dolayısıyla suyumuzun eskiden olduğu gibi içilebilir ve rahatlıkla kullanılabilir hale geldiğini kamuoyuna duyurmak istedik. Sağlıklı suyumuza yeniden kavuştuk" dedi.

'ARSENİK RİSKİYLE KARŞILAŞABİLİRİZ'

Sudaki bulanıklığın yeniden oluşabileceği varsayımıyla gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini de belirten Başkan Gökhan, "Çünkü barajımız ilk defa çamur deryası haline geldi. Devlet Su İşleri tarafından bunun nedeni araştırılacak. Konuyu, Valimize de arz ettik. Tabii arka alanlardaki ocaklardan suyla birlikte gelen toprak, özellikle de killi malzeme var. Bu son derece riskli. Hem bizim tesisimizi tehlike altına atıyor hem de toprak gibi çabuk çökmediği için suyun bulanıklığını sürekli kılıyor. Altın madenlerinin riskini anlatırken aslında hep bunları kastediyorum. Bu topraklar yarın süzülüp geldiğinde bu bulanıklık riskinin yanı sıra bir de arsenik riskiyle karşılaşacağız. Tedbir olarak bundan sonraki aşamada mevcut ocaklar Valilik tarafından denetlenecek. Biz ise daha önce barajdan aşağıdan suyu alıyorduk. Bundan sonra tekrar savaklar açıldığında bu bulanıklık riskini engellemek için artık yüzeyden su alacağız" diye konuştu.



BG,EK(AÖ/CK)