Çanakkale ve Diyarbakır'ın Sur İlçesi arasında, kültürel ve sosyal bağları güçlendirmek amacıyla her iki belediye meclisince işbirliği kararı alındı. Sur Belediye Başkanı BDP'li Abdullah Demirbaş, bir heyetle Çanakkale'ye geldi ve Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ı makamında ziyaret etti. Ardından da Çanakkale ve Sur İlçesi’nden gelen konukların katılımıyla Belediye Meclis Salonu'nda işbirliği protokolü imzalandı. Başkan Gökhan ve Demirbaş, protokolü imzaladıktan sonra CHP Çanakkale İl Başkanı Hamza Karagöz ve BDP Çanakkale İl Başkanı Abdullah Güler ile üzerlerinde her iki belediyenin amblemlerinin bulunduğu pastaları kesti.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye'nin tüm coğrafyasından insanların, 97 yıl önce Çanakkale'de bu toprakları emperyalizm işgalinden korumak için mücadele ettiğini hatırlattı. Anadolu coğrafyasının kardeşlik coğrafyası olduğunu belirten Gökhan, "Çanakkale'de o bölgeden de çok şehit var. Biz bu coğrafyadaki anlayışın tekrar pekişmesini ve halkların hep beraber barış içerisinde yaşamasını sağlamak için böyle bir kardeşlik ilişkisini kurmayı çok önemsedik. Çanakkale ve Sur Belediye Meclislerinin aldığı kararlarla da bunu gerçekleştiriyoruz. Bunu bugün yine barışın sembolü olan Nevruz kutlamaları gününde de Çanakkale'de yapıyor olmamızın ayrı bir anlamı var. Çünkü Nevruz baharı, güzelliği kardeşliği, dostluğu simgeler. Dostluğumuzun sonsuza dek süreceğine inanıyorum" dedi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, kendileri için çok önemli olan Çanakkale'de yatanların, bir acıyı ifade ettiğini ve artık acıları çoğaltmak yerine kardeşliği, barışı, demokrasiyi ve özgürlükleri geliştirerek acıları dindirecek yol ve yöntemler bulmak zorunda olduklarını vurguladı. Demirbaş, şunları kaydetti:

"Aslında bu birliktelik, sadece iki tane belediyenin birlikteliği değil. Bu, nevruz ruhuyla Çanakkale ruhunun birleşmesidir aslında. Ama gecikmiş bir birleşmedir. Çünkü bize göre Çanakkale Türkiye'nin birliktelik tablosudur. Biz nevruz ruhuyla Çanakkale ruhunun birlikteliğinin Türkiye'yi demokratikleştireceğine inanıyoruz. Bu bir barış köprüsüdür ve biz bütün iktidarları davet ediyoruz. Buyurun bu barış köprüsünden geçin. Barış o kadar önemli ve değerli bir şey ki iktidarlara bırakılmayacak kadar önemlidir. İşte biz yerel yönetimler olarak, Ramallah'tan Duhok'a, Duhok'tan Sur'a, Sur'dan Çanakkale'ye devam eden büyük, uzun, zahmetli ama güzel bir barış köprüsü kurduk. Diliyoruz ki, bugünkü mevcut iktidar Çanakkale ruhu ile nevruz ruhunun birleşmesinden feyz alır ve Türkiye'nin demokratikleşmesine katkılar sunar. Eğer bunu yapamazlarsa bugün birleşen nevruz ruhu ile Çanakkale ruhu Türkiye'yi demokratikleştirecektir, barışı ve kardeşliği gerçekleştirecektir."

'W İÇİN CEZA ALDIM'

Bir gazetecinin, Çanakkale Valiliği'nin Kürtçe ve Arapça hazırlattığı afişle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Demirbaş, "Sur Belediyesi olarak çok dilli belediyecilik projesini Türkiye'ye ilk yayanız. Bu temelde bu gelişmeyi pozitif görüyoruz. Ama devlet kendine serbest bıraktığını halen halka yasaklıyor. Bu AKP iktidarının en önemli iki yüzlülüğü de burada. Halka yasaklıyor ama kendisine serbest ediyor. Valiliğin afişinin asıldığı gün ben Diyarbakır Sur Belediyesi başkanı olarak 'w' kullandığım için ceza aldım" diye yanıtladı.



BG(İÖ/BT)