Bir ihbarı değerlendiren Biga Jandarma Komutanlığı ekipleri, dün, ilçede yaşayan Y.Ö.'nün, Çanakkale Savaşları'ndan kalma kültür varlığı olarak değerlendirilen savaş malzemelerini satmak için müşteri aradığı ve elindekilerin fotoğraflarını internete koyarak satışa çıkardığını belirledi. Bunun üzerine, alıcı gibi davranan jandarma ekipleri, Y.Ö. ile irtibata geçti. Belirlenen buluşma yerinde yapılan pazarlığın ardından gerçek kimliğini açıklayan jandarma ekipleri, tarihi toplu tabancayı satmaya çalışan Y.Ö.'yü suçüstü yakaladı.

Gözaltına alınan Y.Ö.'nün evinde, deposunda ve otomobilinde yapılan aramada, Çanakkale Savaşı'nda kullanıldığı belirlenen 1 tabanca, 12 farklı tabancaya ait parçalar, 1 uzun namlulu silaha ait yivli namlu, tetik tertibatı, 1 top mermisi boş kovanı, 1 sefer tası, 2 yemek tabağı, 1 dürbün, 1 maşrapa, 1 kül tablası, 1 cezve, 1 gemici feneri muhafazası, 1 divit uçluğu ve mürekkep kabı, 4 şamdan, 1 flama başlığı, 2 terazi, 1890 yapımı 1 uzun namlulu tüfek, 1807 yapımı yandan kollu uzun namlulu 2 tüfek, çift namlulu 1 dolma tüfek, 1 metal bölümlü çifte av tüfeği namlusu, birinin metal bölümü 52, diğerinin 35 santimlik 2 kılıç, 1 metal bölümü 20 santimetrelik kama, 3 dolma tabanca, 1 metal tuzak, üzerinde çeşitli amblem bulunan 24 madeni para, çapı belli olmayan 6 fişek ve 1 boş kovan ele geçirildi.

Y.Ö., jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilirken, ele geçen malzemeler, kültür ve tabiat varlığı niteliği olup olmadığının tespiti için Çanakkale Müze Müdürlüğü ve Deniz Müze Komutanlığı’na gönderildi.



EK(İÖ/CK)