Çanakkale Valiliği, kentin sahip olduğu bilinen değerleri daha iyi tanıtmak, bilinmeyenleri de ortaya çıkarmak, turizmde marka haline gelmek için düğmeye bastı. Bu nedenle bir turizm zirvesi düzenledi. 2012 Çanakkale Turizm Zirvesi, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Beştaş, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, çok sayıda bürokrat, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve turizm sektörü yetkilileri katılımıyla Kolin Hotel'de yapıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Gelibolu ve şehitlikleri gerçek manada tanıtmanın vatani ve insani görevleri olduğunu vurguladı. Vali Tuna, doğal güzelliklere zarar vermeden bölgeye en faydalı olacak turizm türlerinin tespit edilmesi gerektiğini de söyledi. Vali Tuna, "Acaba Kazdağları yabancılar için ne anlam ifade ediyor? Yenice, Bayramiç, Ayvacık, Ezine, Çan, Kazdağları'ndan nasıl ekonomik girdi elde eder? Asıl süreç bu zirvenin sonunda hazırlanacak rapordan sonra başlayacak. Bana göre Yenice İlçesi, Kazdağları doğa turizminin önemli bir başlangıç noktası olacak. Hoş Geldin Ofisi ile Kazdağları'na kuzey tarafından gelenler önce ilçe merkezinden gerekli bilgileri alacak, nerede endemik bitkileri bulabilecekleri, nerede tıbbi ve aromatik bitkileri toplayabilecek, nerede trekking yapabilecek, nerede kuş gözlemleyebilecek bunları öğrenecek" diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Vali Tuna'nın Kazdağları örneği gibi çok güzel projelerden bahsetmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Başkan Gökhan, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na yapılanlar ve Gökçeada'nın ulaşım sorununun çözümü noktasındaki katkılardan dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti. Başkan Gökhan, "Kazdağları'ndaki altın arama rezilliğini ortadan kaldırırsa ona bir kez daha teşekkür ederiz. Lütfen bu rezilliği ortadan kaldırın. Niye bir çelişki yaşıyoruz? Bir tarafta Kazdağları, değerler, doğa diyoruz. Diğer taraftan 3 kuruşluk altın için bu değerleri feda etmeye çalışıyoruz. Madenciliğe karşı değilim. Ancak altın arama koskoca o güzelim alanları yok eden bir süreçtir. Dolayısıyla bu konuyu toplantıdan sonra oluşturulacak konseyin değerlendirmesini rica ediyorum" dedi.