Çanakkale'de Eylül ayı İl Genel Meclisi toplantısında CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Öztürk'ün gündeme getirdiği okul kömürlerinin kalorisinin düşük olduğu iddiası Ekim ayı ilk toplantısına da damgasını vurdu. Meclis Üyesi Hakkı Öztürk, 104 bin 375 lira bedelle okullara 625 ton kömür alımı için yapılan ihalede, kömürlerin 4 bin 800 kalori (artı-eksi 200) değerinde olması şartı bulunduğunu, ancak ihaleyi kazanan Derya Madencilik şirketinin Malkara Paşaköy'den getirdiği Trakya kömürlerinin bu değerin altında olduğunu söyledi. İddiasının doğruluğunu ispatlamak için adını açıklamadığı bir okuldan bir torba kömür alarak Türkiye Kömür İşletmeleri Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü'nde analiz yaptıran Hakkı Öztürk, analizini yaptırdığı kömürün kalorisinin 3 bin 396 çıktığını söyleyince, Meclis konuyu Araştırma ve Hukuk Komisyonu'na havale etti.

İDDİASI DOĞRULANDI

Oluşturulan komisyon Çanakkale'deki değişik okullardan numuneler aldı. Paçal yapılan kömürler ağzı mühürlü çuvallarla Türkiye Kömür İşletmeleri Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü'ne teslim edildi. Burada yapılan analizlerin ardından sonuçlar İl Genel Meclisi'ne teslim edildi. CHP'li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk, yeni analizlerin sonucunu bu kez parti binasında basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. 15'er kiloluk 3 çuval kömürün yapılan analiz sonuçlarına göre kilogram kalori miktarının, okullara alınan kömür ihalesindeki şartnamede belirtilen 4 bin 800 kalori değerine uymadığını söyleyen Öztürk, “Kilogram kalori değeri birinci torbada 3 bin 223, ikinci torbada 3 bin 366 ve üçüncü torbada 3 bin 51 olarak çıktı. Daha önce benim bireysel olarak yaptırdığım analizde de kilogram kalori değeri 3 bin 396 çıkmıştı. Yani, Araştırma Komisyonu’nun analizlerin sonuçları benim iddiamı doğrulamıştır" dedi.

“KÜKÜRT, KİRLİLİK SORUNU VAR”

CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Hakkı Öztürk, 104 bin 375 lira bedelle okullara alınan 625 ton kömürün ihaleyi kazanan Derya Madencilik firması tarafından Malkara Paşaköy'den getirildiğini ve Trakya kömürünün kalorisinin ihale şartnamesinde belirtilen 4 bin 800 değerinde olmasının mümkün olamayacağını tekrarladı. Öztürk, “Bu kömürlerin kalori değerinin dışında bir de Çevre Müdürlüğü'nün raporuna hiç uymayan kükürt sorunu, kirlilik sorunu var. Bunlara göz yuman bir idare var. Bu kömürler biran önce okulların depolarından alınsın. Nereye götürülecekse de götürülsün. Dahası var. Bunlar çok hayırsever insanlar, garip gurabaya dağıtsınlar bedava. Okullara da başka kömür getirsinler” dedi.

“DAVA AÇACAĞIZ”

CHP'li İl Genel Meclisi üyesi Baydar, prosedüre uygun olması halinde 12 CHP'li üye olarak sorumlular hakkında önümüzdeki Pazartesi günü konuyu adli makamlara taşıyacaklarını söyledi.

İl Özel İdare Genel Sekreteri Ayhan Gider ise, kömürlerle ilgili ilgili mahkemenin tespitini isteyeceklerini, kalori değerinin şartnamede belirtilen rakamdan düşük çıkması halinde kömürleri teslim eden şirkete dava açacaklarını söyledi.

Öte yandan İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından kömürler teslim alınırken yaptırıldığı ileri sürülen 3 analizde, kömürlerin kilogram kalorisinin 5 bin 151, 6 bin 640 ve 6 bin 845 olarak çıktığı açıklanmıştı.



BG(İÖ/AK)