Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, CHP milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan ile askerler, bürokratlar, siyasiler ve öğrenciler katıldı. Valilik, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı ile Belediye çelenkleri Atatürk Anıtı'na sunuldu. Saygı Duruşu'nun ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere toka edildi ve tören sona erdi.

Bu törenin hemen ardından CHP'nin düzenlediği alternatif çelenk koyma töreni başladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene CHP Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, Kepez Beldesi Belediye Başkanı CHP'li Ömer Faruk Mutan ile çok sayıda partili katıldı.

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, "Eğer biz bugünü anlayamaz, sahip çıkamazsak geleceğimizi göremeyiz. Çağdaş ve demokrat bir Türkiye'nin önünü kapatmış oluruz. Ama geldiğimiz şu noktada artık Cumhuriyeti ve bizi bugünlere taşıyan önemli günleri yaşayamaz hale geldik. 19 Mayıs ile başlayan yasaklar Cumhuriyet Bayramı ile devam ediyor. Yani masum yasakmış gibi görünebiliyor. Bize bugünleri yaşatan, bu özgürlükleri tattıran Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtına bir çiçek koymak maalesef izne bağlandı. Tabi bunun arkasındaki niyet başka. Onların niyeti 2023'te Türkiye'yi 100 yıl önceye döndürmek. Atatürk'ün kurduğu laik, demokratik Cumhuriyeti ortadan kaldırmak. Mısır'daki, Libya'daki düzeni Türkiye'ye yerleştirmek. AKP'nin bu düşüncesi bizi ürkütüyor" diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan da, ilk önce resmi çelenk koyma töreninin yapıldığını hatırlatıp, "CHP olarak biz parti çelengimizi koyarak silah arkadaşları ile Türk halkına bir Cumhuriyet hediye ettikleri için Atatürk'e minnetlerimizi, şükran duygularımızı ifade edeceğiz. CHP Cumhuriyetin kurucu unsurlarından birisi olduğu için biz her platformda, her bayramda mutlaka çelengimizi, daha doğrusu şükran duygumuzu Atamıza sunmak üzere toplanıp törenleri yapacağız. Bugünkü törenin amacı da budur" diye konuştu.

BG (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)