Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, inşaatla ilgili şikayet üzerine 9 Nisan 2012 tarihli İçişleri Bakanlığı yazısıyla bir müfettişin belediyede inceleme ve araştırma yaptığını açıkladı. Başkan Gökhan, müfettiş incelemesinin, 'Çanakkale merkez iskele meydan mevkiinde Çanakkale Belediye Başkanlığı'nca kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadan ihale edilerek yapımına başlanan binanın şehrin nefes alanlarından biri olan, aynı zamanda şehrin deniz tarafından girişi ve adeta kimliği olan bir alanda çirkin bir görüntü oluşturduğu, gerek yaya, gerekse araç trafiğini olumsuz etkileyeceği' iddiasına dayandığını söyledi.

Çanakkale Çarşısı projesinin kamuoyunun hiçbir görüşü olmadan ihale edildiği iddialarını çürüttüklerini kaydeden Gökhan, "İskele Meydanı düzenlemesi ve Çanakkale Çarşısı konusu, 2002 yılından beri Çanakkale kamuoyunun gündeminde olup, hatta bu konuda o alanla ilgili bir çalışma grubu dahi kurulmuştur. İskele Meydanı Düzenleme Komisyonu kurulmuş, toplantılar yapılmıştır. 2004 ve 2009 seçim beyannamemde, yapılmakta olan yapının bire bir örneğini koyarak, hatta Cumhuriyet Meydanı ile kordon boyunda panolara bu projeyi asmak suretiyle kamuoyuyla paylaşmışız. Bu projenin süreci noktasında 2009 Eylül ayında da Belediye Meclisinde bu projenin yapılacağı alanla ilgili plan tadilatı yapılmış, Koruma Kurulu da bunu onaylamış ve proje onaylanmıştır. Projeyi 2001 yılında bütçeye koyduk ve ihalesini yaptık. Bu yıl Şubat da inşaat başlandı. Bu noktada, 'kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadığı' iddiası çürümüştür" dedi.

KURUL BİLİYOR

Gökhan, müfettiş incelemesinin ardından Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün kendilerine yaptıkları çağrı üzerine Çarşamba günü toplantıya katıldıklarını açıkladı. Koruma Kurulunda, geçmişten bugüne kadarki imar plan tadilatları ve proje ile ilgili kurul kararının yeniden değerlendirildiğini, `bu kararı düzeltin' yazısına rağmen kurulun buna bir şey yapamayacağının ortaya çıktığını belirtti. Koruma Kurulunun, yaşanan sürecin doğru ve yasal olduğunun bilincinde olduğunu anlatan Başkan Gökhan, "Aksi bir karar alma durumu olursa bunun hukuki ve mali sonuçları olacağının farkındalar. Çünkü iş ihale edilmiş, işin bir müteahhidi ve kiracıları vardır" diye konuştu.

İNŞAATI DURDURDUK

Başkan Gökhan, Çanakkale Belediye Meclisi olarak 2007 yılında İl Özel İdaresi Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak, Çanakkale Çarşısı inşaatının bitişiğinde bulunan ve mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan Anafartalar Oteli'nin yer aldığı alanı birlikte değerlendirme çağrısı yaptıklarını hatırlattı. Bu konuda komisyonlar kurulduğunu, ancak daha sonra sürecin tıkanması üzerine, Çanakkale Çarşısı projesine başladıklarını belirten Başkan Gökhan, gelişmeler üzerine Belediye Encümenini olağanüstü toplantıya çağırdıklarını söyledi. Gökhan, "Müfettişçe yapılan araştırma ve inceleme nedeniyle Çanakkale Çarşısı inşaatı işinin devamına ilişkin ileride oluşabilecek kamu zararının önlenmesi amacıyla tedbiren 27 Mayıs 2012 tarihine kadar inşaatın geçici olarak durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi. Böylece Anafartalar Otelini de yıkarak, burada yeniden bir yapılanmaya fırsat yaratıyoruz" dedi.



BG(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)