Geçen hafta sonu Çanakkale’de aşırı yağışların yarattığı olumsuzluklardan, kentin içme ve kullanma suyunu temin ettiği Atikhisar Barajı Havzası da etkilendiği için suda meydana gelen bulanıklığa karşı belediye önlem aldı. Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, basın toplantısı düzenleyip uygulanan işlemlerle ilgili bilgi verdi, çeşme suyunun birkaç gün daha içilmemesi için uyarılarda bulundu.

Karakaş, endişe edecek bir durumun olmadığını söyledi. Karakaş, "Normalde barajdan arıtma tesislerine gelen suyun bulanıklık oranı 8-10 ntu oranındayken, bu yağışlardan sonra 1000 ntu değerlerine kadar ulaştı. Dolayısıyla sular biraz çamur gibi akmaya başladı. Bunun ardından kimyasal tedbirler aldık. Ayrıca bulanıklığı azaltmak için suyun debisini düşürdük. Tedbirlerden sonra suyun arıtma tesislerine gelişi 1000 ntu’dan 200-300 ntu’ya kadar düştü. Debinin düşmesi nedeniyle yüksek kesimlerde su iyi akmayabilir. Vatandaşlar bunu bilsinler ki bu geçici bir tedbirdi. Yavaş yavaş debiyi de yükseltmeye başlıyoruz. Her mahallede değerler almaya başladık. Şimdilik endişe edilecek bir şey yok. Ama yine de tedbir olarak çeşme suyu içme suyu olarak 1- 2 gün kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Başka su kullanma imkanı olmayıp da illa bu suyu kullanacaklar varsa, sularlı dinlendirdikten sonra kullanmalarında mahsur yok" dedi.

Celal Karakaş, yağmur bir daha böyle olursa yine aynı şekilde vatandaşları uyararak tedbirleri alacaklarını söyledi. Karakaş, mikrobiyolojik anlamda suların tamamen temiz olduğunu kaydetti.

İKİ RENKLİ BOĞAZ

Karakaş, Çanakkale Boğazı’na dökülen Sarıçay’daki su miktarının artmasının ise beslendiği Atikhisar Barajı’nda su seviyesinin yüzde 90’ının üzerine çıkması nedeniyle kapakların açılmasından kaynaklandığını söyledi.

Yağışların ardından barajdan Sarıçay ile taşınan çamurlu suyun döküldüğü Çanakkale Boğazı’nda ise denizin iki renkli görüntü halen devam ediyor. Özellikle Sarıçay’ın döküldüğü noktadaki çamurlu suyla boğazın maviliği birleşince ortaya çıkan farklı görüntünün barajdaki su salımının durmasıyla normale dönmesi bekleniyor.