Alanya'da Cumhuriyet Mahallesi'nde annesi 68 yaşındaki Zeliha Onan ile birlikte oturan zihinsel engelli ve konuşma güçlüğü çeken Oğuz Onan, 2007 yılında yürüyüşe çıktığı sırada Keykubat Caddesi'nde uçucu madde bağımlısı çocuklar tarafından yolu kesildi. Onan'ın içinde nüfus cüzdanı da bulunan cüzdanını alan çocuklar kaçtı. Olayın ardından Onan'ın ablası 50 yaşındaki Semra Oruç, Alanya'da bir yerel gazeteye 'zayi' ilanı verdi. İlanın yayınlanmasının ardından Semra Oruç, kardeşi için yeniden kimlik çıkarttı.

ADINA YEŞİL KART ÇIKARMIŞLAR

2009 yılında babası 79 yaşındaki Hakkı Onan'ın ölmesi üzerine veraset ilamı ve diğer işlemler için Alanya Nüfus Müdürlüğü'ne başvuran Semra Oruç, zihinsel engelli kardeşi Oğuz Onan adına 'yeşil kart' çıkarıldığını öğrendi.

Daha önce yeşil kart başvurusunda bulunmayan aile, yaşadığı şok üzerine nüfus müdürlüğü görevlileri ile birlikte kayıtları inceledi. İncelemede, başkasına ait fotoğraf yapıştırılarak Oğuz Onan adına 'nüfus cüzdanı' ve 'yeşil kart' çıkarıldığı belirlendi. Bir süre sonra da Oğuz Onan adına İstanbul Bayrampaşa'da açılan bir şirketten kesilen 'karşılıksız çek'ler için art arda icra tebligatları almaya başlayan aile, dolandırıcılık olayının kurbanı olduğunu anladı.

77 AYRI DAVA AÇILDI

Oğuz Onan hakkında karşılıksız çek vermekten açılan 77 dava ile şoke olan aile, alacaklılardan gelen yüzlerce telefonla da bunalıma girdi. Çareyi telefon numaralarını değiştirmekte bulan Zeliha Onan ve Semra Oruç, asıl dolandırıcıyı bulmak ve suçsuz olduklarını ispatlamak için hukuk mücadelesi başlattı.

Zihinsel engelli kardeşinin kaybolan kimliği için polise başvurmadıklarını anlatan Semra Oruç, yaşanan olayda tek kusurlarının bu olduğunu söyledi. Çoğunluğu İstanbul ve ilçelerindeki mahkemelerden olmak üzere Bursa, Samsun, Diyarbakır ve Kayseri'nin aralarında bulunduğu birçok il ve ilçede açılan 77 dava ile ilgili tebligat aldıklarını belirten Semra Oruç, "Bunun üzerine kardeşim adına kesilen çeklerin kendisine ait olmadığını tespit ettirmek amacıyla mahkeme 'grafoloji' uzmanı Halil Mutlu'yu tayin etti. Mutlu, çeklerdeki imzanın 'Oğuz Onan'ın elinin mahsulü olmadığı'nı ve başkasına ait olduğunu belirledi. Raporu mahkemeye sundu" dedi.

ADINA TEKSTİL ŞİRKETİ KURULDU

Kardeşi adına İstanbul Bayrampaşa'da 'Onan Tekstil ve Tekstil Ürünleri' adlı bir şirket kurulduğunu öğrendiklerini belirten Oruç, "Sözde kardeşim tarafından imzalanmış çekler vadesinde ödenmediği için peş peşe icra ilamları gelmeye başladı. Bu süreci bir süre avukatımızla birlikte takip ettik. Ancak ailemin tek geliri babamdan kalan emekli maaşı olması nedeniyle mücadelemizi tek başımıza sürdürüyoruz" diye konuştu.

Hastalığı nedeniyle konuşmakta güçlük çeken Oğuz Onan ise dolandırıcı olmadığını ve bütün bunların kimliğini kaybettiği için başına geldiğini söyledi.



ÖY(HA/COŞ)