60 yıl önce ormancı Ahmet Çökelez’in girişimleriyle Türkiye’nin ilk özel ormancılığı Çal’da başladı. Çallılar, şimdi de özel ve kamuya ait kızılçam ormanlarından reçine üretip, ihracat yapmak için harekete geçti. Çal Kaymakamlığı ve Çal Ziraat Odası’nın öncülüğünde başlatılan çalışmayla ilgili Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, reçine alımı yapan bir firmanın yetkilileri, daire müdürleri, muhtarlar, özel orman sahipleri ve ilçe sakinleri katıldı. Toplantıdan sonra ormanlık alanlar gezilip, inceleme yapıldı.

Çal Kaymakamı Fatih Arıkoğlu, 50 bin dekar ormana sahip olan ilçe için yeni bir umut doğduğunu söyledi. Geçiminin önemli bölümünü üzüm üretiminden sağlayan Çal’ı reçine üretim merkezlerinden biri haline getireceklerini kaydeden Arıkoğlu, "Devlete ait ormanları da vatandaşa açacağız ve reçine üretimi için kullandıracağız. Özel orman sahipleri de kendi ormanlarından reçine üretebilecek" dedi.

Çal Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Gündüz ise kendilerine ait 800 dekar ormanlık alanın reçine üretimine uygun olduğunu ve buranın projenin uygulanmasına öncülük yapacağını söyledi. Çal’a gelen Orman Bakanlığı Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Özgür Balcı ise ilçede başlayan projenin önemine değinerek, "Türkiye, reçineden elde edilen ürünler için yılda 700 milyon dolar civarında ithalat yapıyor. Türkiye’de Adana ve Mersin reçine üretimi için pilot bölge ilan edildi. Şimdi de Çallılar harekete geçti. Ülkemizde üretilecek reçine ihraç edilecek. 1 kilogram reçine 1 dolardan yurt dışına satılıyor. Çal’da reçine üretiminin sağlıklı bir şekilde yapılması için kamu olarak elimizden gelen desteği vereceğiz" diye konuştu.

Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı da ilçede 15 bin dekar kızılçam ormanının reçine üretimine uygun olduğunu, 10 yıl içerisinde de yaklaşık 30 bin hektarlık alanın uygun hale geleceğini söyledi. Ayhancı, "Reçine üretimden yılda 20 milyon lira gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bu para vatandaşın cebine girecek. Özel ormanı olmayanlar merak etmesin, onlara da kamuya ait olan ormanlık alanlar kademe kademe açılacak. Bunun çalışması yapılıyor. Bir ağaçtan ortalama 2-2.5 dolarlık reçine çıkıyor. Milyonlarca ağacımız var. Reçine, bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak" dedi. Çam ağaçlarından elde edilen reçine boya, kimya sanayinde kullanılıyor.



FI(İÖ/CK) (FOOTĞRAFLI)