Antalya Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, bir dolandırıcılık çetesini yaklaşık 2 aydır izliyordu. Teknik izleme ve dinleme yöntemiyle yapılan takipte, liderliğini Adnan E.'nin yaptığı 20 kişilik çetenin, kamu görevlilerinin de adlarını kullanarak bağış topladıkları ve sözde gece düzenlediklerini söyleyerek bastırdıkları davetiyeleri satarak dolandırıcılık yaptıkları belirlendi. Polis her ay ortalama 2 ayrı gece düzenlediklerini söyleyerek hem bağış toplayan hem de sahte bilet satan şüphelilere yönelik Ankara, İstanbul, İzmir, Denizli, Mersin, Adana, Gaziantep ve Antalya'da eş zamanlı baskın düzenledi. Baskınlar sonunda çete üyesi 20 kişi gözaltına alındı.

Ankara'da yapılan operasyonda, şüphelilerin dolandırıcılık yapmak için özel bir çağrı merkezi kurduğu ortaya çıktı. Güzel diksiyonlu kadın çete üyelerinin buradan kurban seçtikleri kişileri aradığı, engelliler, yardıma muhtaç kişiler, şehit ya da gazi aileleri adına düzenleyecekleri gece için bilet sattıkları belirlendi.

NASIL YAPIYORLAR?

Polisin yaptığı teknik izleme ve dinleme sırasında çete üyelerinin çalışma sistemi deşifre edildi. Adnan E. liderliğindeki çete üyeleri, önce çalıştıkları illerde bulunan belirli meslek gruplarındaki kişileri kendilerine kurban seçiyordu. Son olarak eczacıları dolandırdığı ortaya çıkan şebeke üyeleri, çağrı merkezinden liste üzerinde bulunan eczacıları tek tek arayarak yapacakları ve elde edilecek gelirin tamamının engellilere aktarılacağı gece için davetiye sattıklarını söylüyordu. Daha çok duygu sömürüsü yaparak dolandırıcılık yapan şüpheliler, gece için bilet alacak kişilere hemen o ildeki çete üyesini gönderiyor, bastırdıkları sahte davetiyeleri verip karşılığında para alıyordu. Kişiler eğer geceye katılacaksa davetiyeye yazılan restorana gidilip çok yüksek ücrete anlaşma yapılıyor, küçük miktarda kapora veriliyordu. Ancak ne gece düzenleniyor, ne de toplanan paralar muhtaç kişilere dağıtılıyordu. Şüphelilerin davetiye satmak için gittikleri yerlerde ayrıca yardım adı altında para topladığı belirlendi. Bilet alan kişilere ya da çevresinde bulunanlara bastırdıkları sahte makbuzları vererek para alan şüpheliler, bu yöntemle binlerce liralık vurgun yapıyordu.

'VALİ, BELEDİYE BAŞKANI GELECEK'

Dolandırıcılık çetesi üyeleri, mağdurlara kentteki protokol listesinde üst sıralarda bulunan vali, belediye başkanı, emniyet müdürü, baro başkanı gibi kişilerin geceye katılacağını, birebir katılımcılara teşekkür ederek görüşme yapacağını söylüyordu. Çete üyelerinin çağrı merkezleri ve evlerinde yapılan aramalarda çok sayıda sahte makbuz, davetiye, kaşe ve evrak ele geçirildi. Polis, şüphelilerin davetiye bastırdıkları matbaalara yönelik de operasyon düzenledi. Son 1.5 ay içerisinde 55 kişinin şüphelilerden şikayetçi olduğu ortaya çıktı.

Gözaltına alınan 20 şüpheli, Antalya'ya getirilmek üzere yola çıktı.


SK(SU/BT)