Adana Adliye Binası önünde basın açıklaması yapan Taylan Özgür Eker, cezaevindeki terör suçlarından tutuklu çocukların, diğer suçlardan tutuklu çocuklar tarafından taciz edildiğini ve tecavüze uğradığını öne sürdü. Çağdaş Hukukçular Derneği olarak olayın takipçisi olacaklarını belirten Eker, "Sorumluların biran önce haklarında soruşturmanın başlatılmasını ve iddialar doğru ise haklarında gerekli cezaların verilmesini istiyoruz" dedi.

Terör suçlusu çocuklarla diğer suçlardan tutuklu çocukların aynı koğuşlarda tutulmasının yasaya da aykırı olduğunu belirten Eker, şöyle konuştu:

"Bugünlerde 12 Eylül'le darbecilerle hesaplaştığını ileri süren, Diyarbakır ve Mamak zindanlarını tartışan, işkenceye sıfır tolerans söylemi kullanan hükümetin, cezaevlerinde hak ihlalleri her geçen gün artmaktadır. Demokratikleşme ve yargı reformu adı altında açılan yasa değişikliği paketleri, insan hakkı ihlallerinin önüne geçmekten uzaktır.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin savcılıklar tarafından daha etkin bir şekilde soruşturulmasını, sorumluların cezalandırılmasını, cezaevlerinin insan hakları savunucularının ve demokratik kitle örgütlerinin denetimine açılmasını talep ediyoruz."

'OSMANİYE'DE MAHKUMLAR GÜNLÜK TIRAŞA ZORLANIYOR'

Eker, ayrıca Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde de mahkumların görevliler tarafından dayak ve işkenceye uğradığını da öne sürdü.

Eker, Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'yle ilgili iddialar konusunda ise şunları söyledi:

"Mahkumlar günlük sakal tıraşı olmaya zorlanıyor. Günlük sakal tıraşı olmayan mahkumlar hakkında disiplin cezası verilmekte. Sosyal faaliyet ve görüş hakları engelleniyor. Bu saldırılara uğrayan mahkumlar, hayatlarından endişe etmektedir."



MKA(OA/BT)