Bursa Adalet Sarayı önünde toplanan ÇHD üyleleri adına konuşan Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, Özel Yetkili Mahkemelerin evrensel hukuk ilkelerine aykırı düzenleme ve uygulamalarla hukuka aykırı mahkemeler haline geldiğini belirtti. Yetkin, "Yılları bulan tutukluluk süreleri, dayatılan tecrit koşulları, gizli tanık, isimsiz ihbar mektupları, sanıklarla avukatları arasına tahta perde konulmasına kadar giden çağ dışı uygulamalarla sıkıyönetim mahkemelerini dahi aratır bir duruma gelmiştir. Öyle ki Özel Yetkili Mahkemelerin kuruluş ilkelerini düzenleyen ceza hukuk sistemini oluşturanlar dahi, bu mahkemelerden şikayet etmekte ve böyle bir şeyi öngörmediklerini belirtmektedir" dedi.

Spor mahkemeleri kurulmadığı için Fenebahçe Kulübü Başkanı ve yöneticilerinin bile Özel Yetkili Mahkemelerde örgüt suçundan yargılandığını dile getiren Yetkin, "Dünyada en çok terörist ülkemizde var sayılmaktadır. KESK'e yönelik operasyonda, haklarında arama kararı verilen 72 sendikacıdan 28'i tutuklanmıştır. DGM'lerde bile reva görülmeyen çağ dışı uygulamalar, ileri demokrasi dönemine geçtiği iddia edilen ülkemizin bağrında bir hançerdir. Durum çok tehlikeli bir hal almıştır" diye konuştu.

Daha önce DGM'lere karşı mücadele yürüten derneğin bugün de başından beri Özel Yetkili Mahkemelere karşı olduğunu belirten Yetkin, Özel Yetkili Mahkemelerin bir an önce kapatılması gerektiğini sözlerine ekledi.



SB(FK/CK)