Suriye'deki iç savaştan kaçarak yasadışı yollarla Kızıltepe'ye gelen Suriyeliler, Yeni Mahalle'nin çöplük alanına kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamaya başladı. Zor şartlar altında kalan 26 aileden oluşan; 68'i çocuk 140 mülteciye Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık sahip çıktı. Suriyeliler çadırlardan alınarak Kızıltepe Gazi Yatılı İlköğretim Bölge Okulu pansiyonuna yerleştirildi.

Kaymakam Yırık, beraberinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Emin Korhan ve doktorlarla Suriyelileri kaldıkları pansiyonda ziyaret edip, sorunlarını dinledi. Mülteciler, burada sağlık kontrolünden geçirilirken, gıda ve giyecek ihtiyaçları da karşılandı. Suriyelilerin her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını belirten Kaymakam Yırık, "Bu devletin bu milletin tarihinde, özünde, zor durumda kalan düşkünlere, yoksullara ve her türlü mağduriyeti yaşayan her millete karşı merhametin yardımı ve inayeti vardır. Bu gün de bu haslet devam ediyor, inşallah bundan sonra da elimizden gelen tüm yardımları yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Suriyeliler zor şartlar altında yaşadıkları çadırlardan kurtuldukları için memnun olduklarını dile getirip, Kaymakam Erkaya Yırık'a teşekkür etti. Mülteciler, beraberinde Suriye'den getirdikleri 'Hasun' adını verdikleri ve 20 çeşit ötebildiği belirtilen bir Kanaryayı Kaymakam Yırık'a hediye etmek istedi. Yırık, hediyeyi kabul edebileceğini; ancak mağduriyetlerinin biraz olsun giderilebilmesi için kuşun parasını vermek istediğini söyleyerek aileye 200 lira verdi.