Erzurum'un Aşkale ilçesindeki göletten geçen enerji nakil hattındaki arızayı gidermek için denez bisikleti ile geldiklerinde çok şaşırdıklarını anlatan Karasu-2 Hidroelektrik Santrali'nde (HES) makine teknikeri olarak görev yapan 25 yaşındaki Gürkan Kundul, "Yaptıkları çok büyük bir hataydı" dedi. Kendilerine hiçbir bilgi vermeden işçilerin deniz bisikletiyle suya girdiklerini anlatan Kundul, olayı şöyle anlattı:

"Önlerine çıkan kalın bir buz tabakasını ellerindeki küreklerle kırmak istediler. Bu sırada önlerine çıkan buzun üstüne çıkmak isterken deniz bisikleti alabora oldu ve hepsi suya düştü. İçlerinden Ahmet Sait Turan yüzerek kıyıya gitmek istedi. Ama su çok soğuk olduğu için gücü yetmedi. Bulduğu bir buz tabakasına sarılıp kaldı. Suyun içindeki işçiler konuşuyor, yardım istiyor ve birbirlerini teselli etmeye çalışıyorlardı. Kıyıda onları izleyenlere 'Allahını seven bizi kurtarsın' diye bağırıyorlardı. Yaklaşık 1-1,5 saat kadar kurtarılmayı beklediler. Ama kimse cesaret edip suya giremedi. Getirilen halatları attık ama onlara ulaştıramadık. Havanının kararmasıyla birlikte gözlerimizin önünde suya gömüldüler. Çok üzgünüz."

TEDAŞ MÜDÜRÜ: İŞÇİLER İNİSİYATİF ALMIŞ

TEDAŞ işçilerinin köylere enerji taşıyan hatlarda meydana gelen arızayı gidermek için gölete 'inisiyatif' alarak girdiklerini öne süren TEDAŞ Müessese Müdürü Adnan Taşkesenli, personelin daha güvenli bir yol izlemeleri gerektiğini söyledi.

Kurtarma çalışmalarının gecikmesi ve ihmal olup olmadığını yolundaki iddiaları araştırmak için başlatılan adli ve idari soruşturmanın sürdüğünü ifade eden Erzurum Vali Sebahattin Öztürk, 3 Nisan günü saat 18.23'te olaydan haberdar olduklarını söyledi. Sivil Savurma Arama Kurtarma Müdürlüğü'ne bağlı ekibin Erzurum'dan 60 kilometre uzaklıktaki gölete saat 19.30'da ulaştığını belirten Vali Öztürk, "Ekip olay yerine intikal ettiğinde olay bitmişti" dedi.