MANİSA

AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur, yasanın bir an önce meclisten geçmesi gerektiğini belirterek, "Bu şekilde bir çok ilimiz büyükşehir statüsüne girecek ve önemli kazanımları olacak. Manisa’nın büyükşehir olmasıyla ilimizin 50 yılını makro düzeyle belirlemiş olacağız. Ayrıca büyükşehir statüsünde Maliye Bakanlığı’ndan alacağı büyük kaynaklar ile de yatırımların önü açılmış olacak" dedi.

CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan ise yasanın sivil toplum örgütlerinin, akademik odaların, uzmanların ve siyasetçilerin görüşleri alınmadan TBMM’nin gündemine getirildiğini söyledi. Kaplan, "Daha içinde ne olup bittiğini, neleri getirip götüreceğini tam manası ile bilmiyoruz. Ayrıca belde belediyelerinin kapanmasını asla istemiyoruz. Bunun için genel merkezimiz tüm illerde partisine ait ilçe ve belde belediyelerinde referandum yapacak. Halk kendi belediyesinin kapatılıp kapatılmayacağını belirleyecek” dedi.

MHP İl Başkanı Tamer Akkal, yasa konusunda parti olarak iki talepleri bulunduğunu söyledi. Akkal, "Birincisi, belde belediyelerinin kapatılmaması. İkincisi, yasa çerçevesinde büyükşehir olacak belediyelerin başkanlarının yetkilerinin iyi belirlenmesi. Parti olarak içinde Manisa’nın da bulunduğu bazı illerin büyükşehir olmasına asla karşı değiliz, ancak kamuoyunda eğrisi ve doğrusuyla bu yasa tartışılmadan çıkmasına karşıyız" dedi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Tezcan Ödemiş de Manisa dahil 13 ilin büyükşehir statüsüne gireceğini hatırlatarak, "Böylece illerimizin önü açılmış olacak. Yatırımlar konusunda, bütçeleri konusunda, geleceklerini görme konusunda önleri açık olacak. Yasa olumlu bakıyorum" dedi.

DENİZLİ

AK Parti İl Başkanı Avni Örki, büyükşehirin, Denizli’nin yıllardır özlemi olduğunu söyledi. Örki, "Bu özlem sona erecek. Mutlu ve gururluyuz. Kent merkezinin nüfusu yeterli olmadığı için il geneli Büyükşehir sınırları içine alınacak. Böylece, Denizli’nin geleceğine dönük daha sağlıklı imar planları yapılacak. Denizli’nin merkezi yönetimden aldığı pay artacak, daha sağlıklı kentleşme olacaktır" dedi.

CHP İl Başkanı Yıldırım Aycan, kendilerinin büyükşehire değil bütünşehire karşı olduğunu belirtti. Aycan, "Büyükşehir olmak elbette Denizli’nin hakkıdır. Ancak, bu memlekette bir asırlık belediyeler kapanacak" dedi.

MHP İl Başkanı mehmet Fevzi Yeniçeri de yasa tasarısı ile özel idarelerin devreden çıkarıldığını savundu. Yeniçeri, "Büyükşehir olmak Denizli adına mutluluk verici ama şekil bu olmamalıydı. Sadece kent merkezi Büyükşehir olup, diğer yapılanmalar aynen kalmalıydı" diye konuştu.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de Denizli büyükşehir olduğunda sanayi ve turizmin canlanacağını belirtti. Özer, "Yatırımlarda artış olmasını, ticaretin daha da canlanmasını bekliyoruz. Denizli, zaten büyük şehir olmayı hak ediyor" dedi.

MUĞLA

AK Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk, tasarının yasalaşmasıyla Muğla’nın önü açılacağını söyledi. Öztürk, "Muğla dar çerçevede kalmış ve hapsolmuş durumda. Bu yasayla birlikte Muğla’ya hizmet gelecek. İleriye doğru büyük projeler hayata geçecek. Büyükşehirle birlikte büyük yatırımcılar gelecek. Şuanda komisyonlarda olan yasa teklifi 10 gün içinde netleşecek" dedi.

CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, "Büyükşehir belediyesine evet diyoruz. Ancak belde belediye başkanlıklarının ve köy tüzel kişiliklerinin korunmasını istiyoruz. Bütünşehir belediyesine hayır diyoruz. Muğla turizm bölgesi olduğu için yaz nüfusu 3 milyonu buluyor. Bütünşehir yönetimi bunu karşılayamaz. Bir köyün belediyelik olması için nasıl referandum yapılıyorsa, beldelerde de Büyükşehir olma konusunda halka sorulmalı" dedi.

MHP Muğla İl Başkanı Osman Güven de büyükşehir belediyesine direkt olarak karşı çıkmadıklarını belirtti. Güven, "AKP ele geçiremediği bazı illeri bu yolla almayı hedefliyor. Her beldede referandum yapılmalı. Muğla büyükşehir belediyesi olursa MHP olarak biz büyükşehir belediyesini kazanırız" dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, "Muğla’nın Büyükşehir olmasının artıları da eksileri de var. Ancak artısı daha fazla. Eksi olan tarafı geniş bir coğrafya olduğu için yönetimi çok zor. Artı tarafı ise merkezi bütçeden daha fazla pay alacak olması. Belde belediyelerini kapatılıp tek belediyeden yönetmek daha mantıklı" dedi.

AYDIN

AK Parti İl Başkanı Sadık Atay, "İyi bir yasa tasarısı olduğunu düşünüyoruz. Seçimler için şimdiden çalışmaya başladık. Kazanmak için tüm irademizi ortaya koyacağız" dedi.

CHP İl Başkanı Barkan Kalınomuz, Büyükşehir’e karşı olduklarını söyledi. Kalınomuz, "Bu yasa hizmet götürmek amacı ile değil AKP’nin kazanamadığı belediyeleri kazanmak için yaptığı siyasi manevradır. Belde belediyelerin hizmet götürmesi zorken, muhtarlıklarla yapılması hayaldir. Örneğin Atça Beldesi 145 yıldır belediyedir. Orada yaşayanların fikrini almadan Atça’yı mahalle yapmaktan daha kötü ne olabilir? Ne yaparlarsa yapsınlar CHP’li belediyeleri yok edemeyecekler" dedi.

MHP İl Başkarı Fevzi Köse de kamuoyunun görüşünün alınmasından yana olduklarını söyledi. Köse, "Siyasi partilerin de görüşü alınsın, oldu bittiye getirilmesin. Gerekirse referandum yapılsın. AKP milletvekillerinin bile görüşünün alınmadığını biliyoruz" diye konuştu.

Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu da "Güçlü yerel yönetimler olması amacıyla Meclise sunulan kanun tasarısı bizi memnun etmiş bulunmaktadır. Aydın Belediyesi’nin isminin başında büyük olması şehrimize olumlu bir güç kazandıracağına inanmaktayız" dedi.

BALIKESİR

AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Mayıs 2011'de Balıkesir'deki mitingde ilin büyükşehir olacağını müjdelediğini hatırlattı. Poyrazlı, "Şimdi bu söz yerine getirilecek ve Balıkesir önümüzdeki yerel seçimlerde büyükşehir belediyesi olacak. Bugüne dek büyükşehir olan illerde yaşayan vatandaşlardan herhangi bir şikayet görmedik. Aksine büyük bir memnuniyet var. Büyükşehirle Balıkesirimiz de yeni bir ivme kazanacak Daha da büyüyüp gelişecek" diye konuştu.

CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, "Halkın özgür iradesiyle belde olmuş yerler şu anda kapatılıyor. Halka hiç sorulmadan sadece bir tasarıyla oldu bittiye getiriliyor. CHP ayın 14'ünde CHP'li tüm beldelerde halk oylaması yapacak. Sandık koyup tüm seçmenleri oy kullanmaya davet edeceğiz. Bize göre Balıkesir bütünşehir belediyesi olmalıydı ve belde belediyeleri kapatılmadan kalmalıydı" diye konuştu.

MHP Merkez İlçe Başkanı Bayram Çılgın, "Balıkesir'in gelişmesi, büyümesi için ne gerekiyorsa yapılmasına taraftarız ama ülkemiz bütünlüğü açısından çekincelerimiz var. Bu eyalet sisteminin yol açılışıdır. Bir de Balıkesir'i bölüyorlar. Bize resmi olarak bir bilgi verilmedi ancak Balıkesir'i ikiye bölecekler. AKP'liler böl parçala yönet örneğiyle belediyeleri ele geçirmek istiyorlar. Ancak ne kadar bölerlerse bölsünler korkunun ecele faydası yok, biz yine büyük şehri de küçük şehri de alacağız" dedi.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, Balıkesir'in büyükşehir olmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Yavuz, "Çünkü büyükşehirle birlikte yatırımların da artacağına, şehrimizin güzelleşeceğine inanıyoruz. Bu süreci çok akılıca idare etmek gerekiyor. Artık illerarası bir markalaşma yarışı var ve herkes yatırımcıları kendi şehrine çekmek istiyor. Balıkesir büyükşehir olduğunda dışarıdan yatırımcılar için çok daha cazip hale gelebilir" dedi.



İK(İÖ/SS)