Ekonomik ve sosyal yönden kısıtlı çocuklara yönelik olarak geliştiren proje sayesinde, buz sporları aracılığıyla çocukların fiziksel ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, beklentilerin de üzerinde bir başarıya ulaştı. Buz hokeyinin şiddet eğilimli ve hiperaktif çocuklar üzerinde pozitif etkisi olduğu ve bu spor dalında çok başarılı oldukları yönündeki araştırma ve gözlemlere dayanarak yürütülen proje sayesinde çocuklar hem okullarındaki başarı düzeylerini artırdı, hem de spora olan yeteneklerini keşfetti.

Her şey geçen yılın mart ayında başladı. Kentin yoksul kesimlerindeki okullarda yapılan taramalar sonucu özellikle ekonomik ve sosyal yönden kısıtlı, okula ve topluma uyum sorunu yaşayan, bazıları şiddet eğilimi gösteren çocuklar tespit edilerek buz hokeyi ile tanışmaları sağlandı. Çocukların eğitimlerini ise Türkiye Hokey Milli Takımı Sporcusu Cafer Abaylı 'gönüllü' olarak üstlendi. Ömer Seyfettin İlköğretim Okulu, Malazgirt İlköğretim Okulu ve 80'inci Yıl İlköğretim Okulu idareleri tarafından belirlenen kız ve erkeklerden oluşan 20 öğrenci eğitime başladı. Söz konusu program kapsamında hedef kitleye uygun olarak seçilen 20 öğrenci, başlangıçta buz üzerinde ayakta durmakta dahi zorlanırken, önce ustalıkla kaymayı öğrendi, sonra da buz hokeyinin gerektirdiği sert mücadelelere karşı direnç kazanmaya başladı. Bu arada derslerinde yükselen başarıları, okula ve arkadaşlarına uyumlarının her geçen gün artması, okul yönetimlerinin de dikkatinden kaçmadı. Yaşanan bu olumlu gelişmelerin yanı sıra, temel eğitim sürecini tamamlayan öğrenciler, şimdi profesyonel hokey malzemeleri ile çalışmalarını sürdürüyor. İlk günden itibaren çalışmalara katılan 20 çocuk lisanslı sporcu olmaya ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni Yıldızlar Ligi'nde temsil etmeye hak kazandı.

'HEM SPORDA HEM DERSLERDE BAŞARI'

Antrenör Cafer Abaylı, yaklaşık 1.5 yıl önce, ailesinin maddi durumu kötü olan, okullarında sorunlu olarak nitelenen 20 öğrenciyle çalışmaya başladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Hem derslerinde, hem sporda hem de davranış yönünden çocuklarımız çok büyük gelişme kaydetti. Artık İzmir Büyükşehir Belediyesi adına müsabakalara katılacaklar. Bu çocuklardan umudumuz var. Çünkü haftanın dört günü çok yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Liglere katılacağız ve inşallah kupalar getireceğiz. Öğrencilerimizin en az 4-5’i çok yetenekli ve gelecek vaat ediyor. İleride bu çocuklarımızın birçoğunu milli takımlarda göreceğimize inanıyorum."



DHA(AÖ/COŞ)