İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, 397 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı, ikinci duruşmasında 17 kişinin tahliye edildiği sadece Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in tutuklu olarak kaldığı davanın savcılık soruşturmasında, 42 kişinin 'şüpheli' sıfatıyla ifadelerine başvurulmuştu. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan, haklarında dava açılmayıp adları da iddianamede yer almayan 42 kişiye, geçen 3 Temmuz’da, savcılıkca hazırlanan, somut kanıtlara ulaşılmadığından, kamu adına ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar yazısı gönderildi. Kararda, bu kişilerin bu suçları işlediklerine veya bu suçlara katıldıklarına dair yeterli somut kanıtlara ulaşılamadığından kovuşturmaya yer olmadığına, şüphelilere ait yapılan teknik dinleme ve teknik takip kayıtlarına ilişkin tape’ler ve CD’lerin tamamının 10 gün içinde imha edilmesine de yer verildi.

HAKLARINDA KOVUŞTURMAYA YER OLMAYANLAR

Jeotermal A.Ş. ve İZBETON A.Ş. Eski Genel Müdürü Ali İçhedef, Grand Plaza. A.Ş. Eski Genel Müdürü Birol Soylu, Abdulhalik Sönmez, Abdullah Yıldırım, Adalet Okhan, Ahmet Aslaner, Ahmet Tevfik Pısıl, Ali İçhedef, Ali Osman Kaya, Alp Özdemir, Aslı Koç, Aslı Demir, Bahar Atan, Bingül Gümeli, Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, Çevre Kontrol Daire Başkanı Yıldız Yılmaz, Cemal Palut, Emre Arolat, Erdal Çapan, Erdem Timur, Fikret Tekin, Hamza Güzeldere, Hasan Hüseyin Durak, Hüseyin Gazi Polat, Kemal Tuncer Örs, Kenan Çelik, Keziban Ustabaş, Melda Çalışkan, Meltem Ayvalı, Milli Erdener Gökmen, Murat Özdemir, Necip Menderes, Oktay Öztürk, Ömer Sönmez, Senem Polat, Serkan Keskin, Seayit Ali Selek, Süleyman Ergin, Taner Türkel, Tanju Adis, Tevfik Arslan, Yaşar Teki ile Zehra Güner.

SÜRÜCÜLÜ ARAÇ KİRALAMA

Birol Çengil’in hazırladığı karar metninde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 ayrı 'sürücülü araç kiralama’ hizmet alım sözleşmesi hakkında hazırlanan bilirkişi raporuna atıfta bulunularak, raporda hizmet alımı sözleşmesine fesat karıştırıldığına dair yeterli şüphe oluşturan kanıtlar mevcut olduğu kanaatine ulaşıldığından; tefrik karar verilerek, dosya görevsizlik kararı ile soruşturma yapmaya yetkili ve görevli olan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma bürosuna gönderilmiştir ifadesine yer verildi.

İZFAŞ HAKKINDA

Kararda “İzfaş A.Ş. tarafından gerçekleştirilen “çift atlı koşum takımı ile birlikte 3 adet Victoria tipi klasik fayton alımı” ile ilgili alınan bilirkişi raporunda, doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımda ihale mevzuatına aykırı bir duruma rastlanılmadığı, ancak mal tesliminin 55 gün sonra gecikmeli olarak yapıldığı, ödemenin ise teslim tarihinden sonra gerçekleştiği, bu nedenle malın geç teslim alınmasında sorumluluğu olan şirket görevlileri hakkında idarı işlem yapılmasının uygun olacağının” belirtildiğine işaret edildi.

BUCA HASANAĞA BAHÇESİ’NDE VERGİ USÜLSÜZLÜĞÜ

Kararda “İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği adına Buca Hasanağa Bahçesi’nde Ünsal Pervanlar tarafından yapılan tadilat ve tamirat işi ile ilgili yüksek bedelli faturalar ile kulübü zarara uğratma iddiası ile ilgili alınan bilirkişi raporunda “yapılan işin maliyeti yüksek gösterilerek derneğin zarara uğratıldığı, bu nedenle sahte belge düzenlemek ve kullanmak suçlarından inceleme yapılması gerektiğinin” belirtildiği, bilirkişiye vergi usulsüzlüğü yönünden inceleme yapmak üzere diğer raporlarla birlikte bu raporun da gönderildiği, vergi usulsüzlüğü dışında başka bir suçun unsurlarının oluşmadığı bilgisine yer verildi.

BİROL SOYLU DA AKLANDI

Grand Plaza Eski Genel Müdürü olarak operasyon kapsamında gözaltına alınan ve ifadesine başvurulan Birol Soylu da, Belediye’de görev yaptığı dönemde şirket hesaplarından usulsüz ödeme yapılması, Kemalpaşa ilçesinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tasarrufunda olduğu iddia edilen bir restoranın çok düşük bedelle kendisine kiraya verilmesi ve iki kişiye 10 bin dolar şantaj parası verilmesi ile ilgili suçlamalarda yeterli somut kanıtlara ulaşılamadığı bilgisine yer verildi.


TT(TT/AAA)