Büyükşehir Belediyesi, kamudaki uygulamaları tartışma yaratan yüz tanıma teknolojisine geçmek için geçen mayıs ayında belediye binasının üçüncü katına yerleştirilen örnek makineyle sistemi personele tanıttı. Belediye yetkilileri personel giriş çıkışlarını disipline etmek, entegrasyon ve bilgi akışını sağlamak için uygun bir yöntem olup olmayacağı konusunda sağlıklı karar vermek için örnek uygulama yaptıklarını, amirlerin personeli kontrol etmesi için uygun bir yöntem olabileceğini belirtti. Değerlendirme aşaması sürecinde uygulama çalışanlardan tepki gördü.

Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü TÜM BEL-SEN İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Yaşar Gül, benzer uygulamalar nedeniyle açılmış davalar olduğunu, özel yaşamın hiçe sayıldığını ve çalışanlara baskı olarak kullanılmak istendiğini savundu. Gül, "Yüz okuma, vücut  bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası ve bireyi belirleme özelliğiyle ilgili kişisel bilgidir. Bu sistem İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne de aykırıdır. Sosyaldemokrat bir belediye bunu yapmamalı. Bu bir tür mobbing uygulamasıdır" tepkisi verdi.

Sendikanın da tepkisinden sonra, örnek olarak getirilen ve üçüncü katta denenen yüz okuma makinesi kaldırıldı. Projenin, tepkiler üzerine rafa kaldırıldığı belirtildi.



UB(İÖ/COŞ)