İsveç Krallığı tarafından düzenlenen ve 2012 yılı turizm sezonunda İskandinav ülkeleri İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'dan Antalya'ya gelen turistlerin karşılaşacağı sorunları en aza indirmek ve sorun halinde yapılabilecekleri tartışmak amacıyla düzenlenen '5'inci İskandinav Ülkeleri Konsolos Semineri- Nordic Consular Seminar', Antalya Ramada Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, İsveç Krallığı Türkiye Büyükelçisi Hakan Akesson, İsveç İstanbul Başkonsolosu Torkel Stiernlöf, İsveç Antalya Fahri Konsolosu Nil Sağır ile İskandinav ülkelerinin konsolos, konsolos yardımcıları ve bu ülkelerle turizm bağlantısı bulunan seyahat şirketleri ve tur rehberleri katıldı.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDEN 1.5 MİLYON TURİST GELİYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan İsveç Krallığı Türkiye Büyükelçisi Hakan Akesson, 2010 yılından beri Türkiye'de olduğunu belirterek, "En önemli görevlerimden birisi Türkiye ile ilişkileri iyi düzeyde kurmak. İskandinav turistlerin sayısı Türkiye'de çok fazla. Avrupa'da, İskandinav vatandaşlarının gittiği Türkiye gibi bir ülke olduğunu düşünmüyorum" dedi. Her yıl Türkiye'ye İskandinav ülkelerinden 1.5 milyon turist geldiğini dile getiren Hakan Akesson, "İsveç vatandaşlarından yüzde 6'sı Türkiye'yi tercih ederken, bunlardan 3'te 2'si de Antalya'ya geliyor. Bu, diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bir rakam" diye konuştu.

İSVEÇLİLER YERLEŞMEK İÇİN ANTALYA'YI SEÇİYOR

Özellikle yaşlı turistlerin kış döneminde Türkiye'ye geldiğini aktaran Hakan Akesson, şunları kaydetti:

"Zaten Türkiye'de bu güzel iklimi yaşamak için yaşlı insanların gelişi artıyor. Bu konuda ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Emekli olduktan sonra Türkiye'yi yaşayacak yer olarak seçeceklerin sayısının oldukça fazla olduğunu düşünüyorum. Zaten Türkiye'de gayrimenkul alan İsveç vatandaşlarının sayısı artıyor ve bunun ileride daha da artacağını düşünüyorum. Şimdilik Alanya en çok tercih edilen yer. Ardından Side ve Antalya geliyor. İlerleyen yıllarda İsveç vatandaşları Çeşme ve Bodrum gibi yerleri keşfedip oralara da yerleşecektir. Gazipaşa Havalimanı'nın açılması da turistlerin otobüste harcayacağı zamanın azalması açısından çok faydalı bir gelişme."

TURİST SAYISI YÜZDE 10 ARTABİLİR

İsveç İstanbul Başkonsolosu Torkel Stiernlöf ise seminerin İskandinav ülkeleri ve Antalya'daki yerel yöneticiler arasındaki ilişkileri iyileştirme açısından iyi bir toplantı olduğunu belirterek, İskandinav vatandaşlarının Türkiye'yi çok sevdiğini, Türkiye'nin onlar için fantastik bir ülke olduğunu anlattı. İsveç vatandaşlarının deniz ve güneşi çok sevdiğini vurgulayan Stiernlöf, "Bu nedenle Antalya gitgide sevilen bir tatil yeri olmaya başladı. Geçen yıl Türkiye'ye gelen turist 1.5 milyon civarındaydı. Gitgide arttığını görüyoruz. Belki bu yıl yüzde 10'luk bir artış olabilir" dedi.

TURİSTLER İÇİN BAŞKA PROJELERİMİZ VAR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da İskandinav ülkelerinden gelen turistlerin Antalya'da hiçbir problemle karşılaşmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Kış turizmi İskandinav ülkelerine göre kıyaslandığında Antalya'da daha iyi. Turistlerin dikkatini Antalya'ya çekmek için başka projelerimiz de var. İskandinav turistleri genellikle yaz aylarında güneş- kum- deniz için Antalya'ya geliyor. Arzu ediyorum ki kış aylarında da gelirler. Özellikle üçüncü yaş grubu turistler kış aylarında ve sağlık turizmi için de gelebilirler. İskandinav ülkesi insanları Antalya halkı için uygun bir turist profili oluşturuyor."

Açılış konuşmalarının ardından İsveç İstanbul Başkonsolosu Stiernlöf, Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın'a çiçek takdim etti. Toplantının ikinci bölümünde de Antalya'daki kurum ve kuruluş temsilcileri katılımcılara çeşitli sunumlar yaptı.



ÖÖ(SU/CK)