Büyük Menderes'in en uç havzasında yer alan Söke Ovası, nehir sularının altında kaldı. Dört gün önce 5.38 metre olan nehir suyu yüksekliği son 24 saatte 6.10 metreye ulaştı. Burunköy, Akçakaya, Kalçık ve Nalbantlar köylerinin tarım arazileri tamamen su altında kaldı. Nehir sularının ulaştığı Akçakaya Köyü'nde ise sıkıntı yaşanmaya başladı. Köyde 18 evin avlusuna kadar suların gelmesi nedeniyle bazı evler tahliye edildi.

Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Büyük Menderes taşkınını yaşamanın kaderleri olduğunu söyledi. Özekmekçi, "DSİ'nin uzun vadede yapacağı çalışmalarla ve havzada yapılacak olan gölet ve barajlarla taşkınlarının önlenebilir. Aynı zamanda nehir yatağının temizliği ve ıslahı da çok önemli. Yaklaşık 80 bin dekar tarım arazisi su altında. Tek tesellimiz can kaybına yönelik sıkıntının olmaması" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Söke İlçe Müdürlüğü ekipleri, Kaymakam Mehmet Demirezer ve DSİ 21'inci Bölge Müdürü Ali Rıza Deniz de ovaya giderek incelemelerde bulundu.

Aydın Valisi Kerem Al da yıllardır bölge çiftçisinin bu kaderi yaşadığını belirterek, "Şu anda Menderes'in çevresinde birçok alan sular altında. Bu yalnız bu yıla özgü bir şey değil. Yıllardır aynı kader yaşanıyor. Aynı şeyler yaşanıyor. Ocak ayında metrekareye geçmiş yılların ortalamasının iki katı yağış düştü. Böyle olunca Menderes Nehri'nde taşkın yaşanması kaçınılmaz oldu. Menderes'in taşıma kapasitesi belli" dedi.

Al, Büyük Menderes Nehri'nin büyük bir bölümünün ıslah edilmesine rağmen bu sonucun yaşandığını ifade etti. Al, "Bu aşamadan sonra zarar tespit çalışması yapılarak sonuçları gerekli mercilere ulaştırılacak. Yapılan Çine Adnan Menderes ve İkizdere barajlarıyla nispeten bu taşkının etkisi düştü. O barajlar olmasaydı bu taşkının faturası bunun iki katı olacaktı. Menderes Nehri'nin geri kalan yatak bölgesini süratle ıslah etmemiz lazım" diye konuştu.