Uludağ’dan çıkarak Marmara Denizi’ne karışan Nilüfer Çayı’nın sanayi atıkları ile kirletilmesine karşı 52 köy ve DOĞADER ve TMMOB Akademik Odalar Birliği’nin oluşturduğu Nilüfer Çayı Temiz Aksın Platformu, Setbaşı Mahfel önünden Heykel’e kadar yürüyüş düzenledi. Sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, köylülerin yer aldığı yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katıldı. ‘Toprağımızda zehir istemiyoruz', 'Nilüfer temiz aksın' 'Çocukların zehirlenmesine izin vermeyeceğiz', 'Dereler özgürdür özgür akacak', 'Su yaşamdır kirletilemez', 'Fabrikalar onlarınsa dereler milyonların' sloganları atan grup  ellerinde pankartlar ve Nilüfer Deresi’nden alınan kirli sularla yürüdü. Köylüleri adına basın açıklaması yapan Çayönü Köyü’nden Güldan Gündoğan, 52 köy temsilcisi ve destek verenlerle Nilüfer Çayı’nın temiz akması için mücadele edeceklerini söyledi. Sanayi atıkları ile kirlenen derenin artık zehir saçtığını belirten Gündoğan, kanser vakalarının arttığını vurguladı. Çiftçilerin kullandığı su ile büyüyen sebze ve meyvelerin şehirlerde tüketildiği belirten Gündoğan, şöyle dedi:

"Zehirli suyla temas eden ya da bu suyu içmek zorunda kalan hayvanlarımızın sütleriyle de çocuklarımın körpecik bedenlerine zehir akıyor. Yöneticilerden istediğimiz arıtması olmayan, çalıştırmayan ruhsatsız fabrikaların kapatılması. Sanayi kuruluşlarının ve arıtma tesislerinin daha sık kontrol edilmesi, Nilüfer Çayı’nı temizleme ve ıslah çalışmalarının bir an önce başlaması."

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin de, Nilüfer Çayı’ndan aldıkları numuneleri Bursa Valisi Şahabettin Harput’a ileteceklerini söyledi. 



SÇ(FK/İD)