Vali Harput, yaptığı yazılı açıklama ile, iddiaların kamuoyu ve vatandaşları rahatsız ettiğini belirtti. Vali Harput, birinci derece deprem bölgesi olan Bursa’da geçmiş yıllarda meydana gelen depremler sonrası alınan önlemlerin devam ettiğini söyledi.

1999 depreminden sonra Bursa’da özellikle oturulamayacak derecede ağır hasarlı olan binaların tamamının yıkıldığını, bundan tüm vatandaşların emin ve müsterih olması gerektiğini kaydeden Vali Harput, "Ancak depremden sonra orta hasarlı, hafif hasarlı yada depreme dayanıklı olup olmadığı henüz tespit edilemeyen binalarda mevcuttur. Orta ve hafif hasarlı binalarla alakalı, öncelikle hastaneler ve okullarla alakalı yoğun bir çalışma ve, güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Onarım çalışmaları devam ediyor ve bu çalışmalar ödeneklerle paralel olarak sürdürülmeye devam edecektir" dedi.

HEPİMİZİN ÇOCUKLARI

Vali Harput, "Şu an için mutlak yıkılması gereken ve derhal boşaltılması gereken herhangi bir okulumuz söz konusu değildir. Hiçbir kamu görevlisi buna ne müsamaha eder ne de müsaade eder. Okullarda öğretim görenler bizim çocuklarımız" dedi.

Vali Harput şöyle devam etti:

"Bursa’nın bir deprem bölgesi olarak gerek kamu binaları, gerek özel binalar ve gerekse vatandaşların oturdukları konutların büyük bir bölümünün bir deprem riski altında olduğu bir gerçektir. Zaten şu anda hükümetimizin öncelikli olarak ilk üç il arasına aldığı illerin arasındadır. Bununla alakalı da çalışmalar hızla devam etmektedir. Öte yandan gerek hastanelerimiz, gerek okullarımızla alakalı, sıkıntılı olan binalarımızda onarım çalışmaları ve güçlendirme çalışmaları da devam etmektedir. Vatandaşımızın panik yapmasına, vatandaşımızın endişe duymasına, yarın bir felaket varmış gibi bir sıkıntıya ya da riske girmesine gerek yoktur. Bu konuda yapılması gereken yapılmaktadır."

BURSA SAHİPSİZ DEĞİL

Bursa’daki tüm kamu binalarının, özellikle okul ve hastanelerinin 'Bursa Deprem Riski Projesi' kapsamında 2010 yılından beri incelendiğini kaydeden Vali Harput, "Bu projenin maliyetinin ilk planda 500 trilyon TL’yi bulmaktadır. Kentsel dönüşümün haricinde olan bu projeyle alakalı başka kaynaklardan kredi ve fon bulmak suretiyle bunun hayata geçirilmesi konusunda resmi bağlamda çalışmalarımız sürmektedir" dedi.

Vali Harput, Bursa’nın sahipsiz olmadığını ve görev yapan tüm yöneticilerin deprem hassasiyetinin farkında olduklarını ve bununla ilgili çalıştıklarını da vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızın da bu konuya hassasiyet göstermesi, deprem riski olan bölgelere özellikle inşaat yapmaktan ya da inşaatlarını teknik ve fenni usullere uymamak suretiyle yanlış yapmaktan kaçınmalarını, Belediyelerimizin ve inşaat firmalarının bu noktada titiz bir denetimi sürekli olarak sürdürmelerini, özellikle ben buradan duyurmak istiyorum, Önümüzdeki çok kısa bir zaman içerisinde de kentsel dönüşümün Sayın Bakanımızın da gelişiyle burada önemli bir hareket olarak kamu binalarının yıkımıyla başlayacağını da belirtmek istiyorum."



NG(FK/SS)