Uludağ Üniversitesi’nin akademik açılış töreni Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapıldı. Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek törende yaptığı konuşmada Uludağ Üniversitesi’nin, 50 bin öğrencisi ve 5 bin 500 akademik ve idari personeliyle Türkiye’nin onuncu büyük üniversitesi olduğunu söyledi. 

'ÜNİVERSİTELERİ ÖZERK HALE GETİRİLECEK YETKİLER VERİLMELİ'

Geçen yıl yaptığı açılış konuşmasında üniversite özerkliğinin vazgeçilmez ölçütlerini sıralarken, üniversitelerimizin bunların tamamından yoksun olduğunu vurguladığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Dilek şöyle konuştu:

"Yeni hazırlanacak yasa ile üniversitelerimizi özerk hale getirecek yetkiler mutlaka verilmelidir. Dünyada da yüksek öğretim sistemi üzerindeki tartışmalar devam etmekte ve konjonktür hızla değişmektedir. Biz henüz üniversite özerkliği konusunda 80'li yıllarda yaşanan konjonktürel değişime ayak uyduracak mevzuat değişikliğini yapamamışken, üniversiteler arasında girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabet ve buna bağlı değerlendirmeler ön plana çıkmaya başlamıştır."

VALİ HARPUT: O KOLTUK BİZİM KOLTUĞUMUZ

Bursa Valisi Şahabettin Harput da, Uludağ Üniversitesi’nin kurulduğu 1970’li yıllardan itibaren her geçen gün yükselen bir trend ile Avrupalı üniversitelerin bile işbirliği yapmak istedikleri bir konuma geldiğini, bundan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu dile getirdi. Vali Harput şunları söyledi:

"İnsanlar ne kadar iyi yetişirse o ülke o kadar ileri olur. Bu bakımdan gençlerimizi, bilimin gerçeklerinin yanı sıra hem kendi değerleri, kültürleri, inançlarına saygılı, evrensel değerlerle harmanlamış bir şekilde yetiştirmeliyiz. Biz ülkemizi seviyoruz. Niçin nasıl yaşadığımızı sorgulamamız lazım. Dünyada bir gerçek var. Güçlü olan söz söyleyebiliyor. Yanı başımızda zulüm var, savaş var. Asırlarca bu topraklarda Osmanlı adıyla kurulan, gittiği yere medeniyet götüren Osmanlı, gittiği yere medeniyet götürmüş. Biz vermeye gitmişiz, bugün ise başkaları sadece almaya gidiyor. Bugün dünyanın lider koltuğunda Amerika oturuyor. O koltuk bizim koltuğumuz. Orada biz oturacağız. Bizim sözümüz en güçlü olacak. Neden olmasın? Sahip olduğumuz değerle bunu başarabiliriz. Üniversitelerimiz bu hedefe ulaşmada çok önemli tarihi görevler yapacaktır." 

'BİATIN YERİNİ LİYAKAT ALDIĞINDA'

Açılış töreninde daha sonra ilk dersi İstanbul Teknik Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Muhammed Şahin verdi. Konuşmasında eğitim ve akreditasyon konusunun önemine değinen Şahin, YÖK yasa taslağına ilişkin görüşlerini de açıkladı. Şahin, "30 senedir değişmeyen YÖK, evrensel bir yasayı nasıl hazırlayacak. Bu yasanın mutlaka geniş katılımlı olarak hazırlanması gerekir" dedi. Türkiye'nin dünyada söz sahibi olmasının lafla gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Prof.Dr. Şahin, "Bu ancak biatın yerini liyakat aldığında gerçekleşir" dedi. 

FK(FK/COŞ)