Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği tarafından Bursa Valiliği desteği ile düzenlenen bu yıl 1'incisi yapılan Bursa Turizm Zirvesi’nden, Bursa’nın tarih turizmi için önemli projeler ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Avrupa Termal Merkezler Birliği Temsilcisi Joao Pinto Barbosa, Öger Türk Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger gibi önemli isimlerin yer aldığı zirvede tüm katılımcılara Bursa’nın geleceği ile ilgili bir anket yapılarak 26 soru soru soruldu.

POLİSLER YENİÇERİ KIYAFETİ GİYMELİ

Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Hasan Eker, anketten Bursa Osmanlı kenti hüviyetine bürünmeli sonucu çıktığını söyledi. Eker, "Bursa’ya gelen bir turist zaman tüneline girmeli. 1300’lü yıllardaki Osmanlı’yı yaşamalı. Bir turist Muradiye’deki restoranda yemek yediğinde mönüde Osmanlı Sarayı sofralarında bulunan lezzetler yer almalı. Garsonundan, ayakkabı boyacısına herkes o dönemin kıyafetini kullanmalı. Gerekirse polisler dahi Yeniçeri kıyafeti giymeli. Tophane çıkışında bulunan tüm evler o tarihteki mimariye uygun yapılmalı. Heykel’de faytonlar dolaşmalı. Ulucami etrafında macun, pamuk şeker, kestane satan dönemin tezgahları kurulmalı. Muradiye’den giren birisi zaman tüneline girerek Tophane, Kozahan, Ulucami, Irgandi Köprüsü ve Yeşil’e kadar olan bölgede Osmanlı'yı yaşamalı. Bursa’da yaşayan ve mezarı bulunan 6 padişahın sanatsal değeri bulunan bronz heykelleri şehrin değişik yerlerine dikilebilir. Bu heykelleri görmek için dahi turist çekmeliyiz. Sultan 1’inci Murad burada otururmuş, buradaki kahveye girermiş gibi espriler katarak bölgeyi düzenlemeliyiz. Gelen turistin buraları görmek için bir nedeni olmalı" dedi.

Tarihi havanın 24 saat boyunca yaşatılması gerektiğini söyleyen Eker, tüm dünyaya duyurularak bir kez Osmanlı ayı düzenlenebileceğini vurguladı.

AVRUPA’DA 100 ACENTECİDEN 95’İ BURSA’YI BİLMİYOR

Eker, planlama yapılmadığı sürece turistlerin Bursa’ya gelme isteğinin çok fazla olmayacağına dikkat çekti. Eker, "Prag dünyada en fazla turist alan şehirlerden biri. Oraya gidenler Orta Çağ Avrupa’sını yeniden yaşıyor. Floransa’da Irgandı Köprüsü’nün aynısı var. Ama Floransa’nın aldığı turist sayısı Bursa’nın aldığı turist sayısının 50 katı. Biz elimizdekilerin doğru tanıtımını yapmalıyız. Avrupa’da Bursa’yı bilen acentelerin tezgahtarlarına sorulmuş. 100 acente satıcısından 95’i Bursa’yı bilmiyor. 5 tanesi de Avrupa’da bulunan Türkler yüksek ihtimalle" diye konuştu.

Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin projeyi gerçekleştirmek istediğini ifade eden Başkan Eker, projenin takipçisi olacaklarının altını çizdi.