Bursa’da ulaşım sorununu raylı sistem yatırımlarıyla çözmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi, Heykel- Garaj Tramvay Hattı’nın temelini 7 Ağustos Salı günü atıyor. Yaklaşık 6.5 kilometrelik hattın 25 Haziran’da yapılan ihalesini kazanan İspanyol Comsa SA şirketi ile 19 Temmuz’da sözleşme imzalayan Büyükşehir Belediyesi, zaman kazanmak için ray ve bazı teknik malzemeleri ihale dışı tutup, siparişleri daha önceden vermişti. Polonya’dan alınan 17 kilometre uzunluğundaki raylar deniz yoluyla Gemlik’e ulaştı. Daha sonra TIR'larla buradan alınan raylar, şantiye olarak kullanacak Kültürpark’taki alana indirilmeye başlandı.

'BURSA’YI DEMİR AĞLARLA ÖRÜYORUZ'

Rayların indirildiği Kültürpark’taki şantiyede inceleme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Buruluş Genel Müdürü Levent Fidansoy’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bursa’yı demir ağlarla örüp Avrupa’daki tüm çağdaş kentlerin kullandığı raylı sistemleri kente kazandıracaklarının sözünü seçim öncesi verdiklerini hatırlatan Başkan Altepe, Heykel Garaj hattının bir an önce tamamlanması için tüm güçleriyle çalıştıklarını kaydetti. Şehir içi tramvay hatlarının Bursaray hatlarına entegre şekilde çalışacağını ifade eden Başkan Altepe, "Ulaşım açısından kentin en sıkıntılı bölgesinde yapılacak projenin kıza zamanda tamamlanması için Büyükşehir Belediyesi ve Burulaş olarak gerekli tüm tedbirleri almıştık. Bu nedenle zaman kazanmak için ihale dışı tuttuğumuz rayların siparişlerini önceden vermiştik. Şimdi raylarımız geldi. Makaslar da birkaç gün içinde gelecek. Hedefimiz 10 aydan daha kısa zamanda hattı tamamlayıp, ulaşıma açmak. Ancak Ramazan Bayramı’na kadar hattın geçeceği ana caddelerde herhangi bir çalışma yapmayacağız. Bu süreyi şantiye kurulması ve teknik çalışmalarla değerlendireceğiz" diye konuştu.

Stadyum Caddesi- Altıparmak Caddesi- Atatürk Caddesi- Heykel- İnönü Caddesi-Kıbrıs Şehitleri Caddesi- Kent Meydanı- Darmstad caddesi güzergahı boyunca 13 istasyon yer alacak. 1 atölye binası, 2 depo yolu, 2 atölye yolu, 15 makas, 1 kruvazman, 3 trafo binası imalatı gerçekleştirilecek. Ayrıca Cumhuriyet Caddesi tramvay hattı ile kesişen bölgede özel raylı sistem çalışması yapılacak. Acil durumlar için uygun yerlere 4 adet cep hatları da projelendirildi. Proje kapsamında; kazı- dolgu ve altyapı drenaj sistemlerinin oluşturulması, ray döşenmesi, istasyonların inşası, kataner sistemi mevcut trafik sinyalizasyonuyla uyumlu sinyalizasyon sistemleri

ve scada sistemlerinin yapılması ile tramvay araçlarının bakım-onarımı için atölye binası yapılacak.