Bursa'da geçen yıl beyin kanaması geçiren ve bir süre hastanede kaldıktan sonra evde tedavisine devam edilen Adnan Ener, dün saat 11.00'de yaşamını yitirdi. Evli ve iki çocuk babası Adnan Ener'in cenazesi, öğle vakti Bursa Organize Sanayi Bölgesi Camisi'nde kılınan namazın ardından Hamitler Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenazeye oğlu Affan Ener, kızı Fatma Nilüfer Parlamış, damadı Atilla Parlamış, torunları Bülent ve Haluk Parlamış, CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ve çok sayıda akrabaları ve sevenlerinin yanı sıra iş adamı ve sanayiciler katıldı.

TEKSTİLİNİN EFSANESİYDİ

Bursa tekstil sanayisinin efsane ismi olan Adnan Ener, Halkalı Ziraat Mektebi'ni bitirdikten sonra iş yaşamına bacanağı olan Uludağ İçeçek'in kurucusu Nuri Erbak'ın yanında başladı. Daha sonra sevdiği ve ömrünün sonuna kadar sürdüreceği tekstil sektörüne giren Adnan Ener, 1951 yılında iki tezgah alarak kendi işini kurdu. Çavdar sapından bile kumaş üretmeyi başaran Ener, 4 yıl önce karar verdiği emekliliğine kadar, kendi kurduğu Nilüfer Tekstil'de yarım asırda 5 bine yakın çeşit kumaş üretti. Münih'te 1972 yılında düzenlenen 24'üncü Uluslararası El Sanatları Fuarı'nda ürettiği kumaşla altın madalya kazanan Ener, Almanya Başbakanı Willy Brandt'tan Alman Devlet Nişanı aldı.

İLK YERLİ PARAŞÜT KUMAŞINI ÜRETTİ

Ener'in tekstil sektöründe en mutlu olduğu projesi ise Türk Silahlı Kuvvetleri için ürettiği paraşüt kumaşları oldu. 1974'teki Kıbrıs çıkarmasından sonra Türkiye'ye ambargo uygulanması üzerine Türk ordusu Ener'den yardım istedi. Araştırma yaptıktan sonra çalışmalarına başlayan Adnan Ener'in imal ettiği ilk paraşüt kumaşları Bandırma Ana Jet Hava Üs Komutanlığı'nda denenerek başarı elde etti. O zamanki şartlara göre bir paraşüt 16 kez kullanıldıktan sonra hala kullanılabilir haldeyse uluslararası standartlara uygun kabul ediliyordu. Ener'in kumaşı, ikişer gün arayla denenerek 90 kez kullanılabildiği tespit edilmişti. Dünya rekoru kıran Ener'in kumaşı 1979 yılındaki bu denemenin ardından Nilüfer Tekstil'de seri olarak üretilerek Türkiye, dışa bağımlılıktan kurtarıldı. Ener'in bu başarısı sadece Türkiye'de değil dünyada da taktir görünce 'Paraşütçü Adnan' olarak anılmaya başlandı.



ST(FK/COŞ)