Londra'da yaşayan Rosemary ile Anthony Edward Robert Taylor çifti, kızları 15 yaşındaki Till-Beth Taylor ile 1997 yılında tatil için Antalya'nın Alanya İlçesi'ne geldi. Tilli- Beth Taylor kaldıkları otelde garsonluk yapan ve kendisinden 6 yaş büyük olan 21 yaşındaki Ali Aslaner'e aşık oldu. Genç kız tatil sonrası ülkesine dönmesine rağmen Ali Aslaner ile iletişimini koparmayarak sürekli mektuplaştı. 18 yaşına girdiği 2000 yılında ailesinin onayını almadan Türkiye'ye gelerek o tarihlerde Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde garsonluk yapan Ali Aslaner ile evlendi.

Müslüman olan İngiliz gelin evliliğinde kendi deyimiyle 'kabus dolu günler' yaşamaya başladı ve iddiasına göre 11 yıl şiddet gördü. Marmaris'ten eşinin memleketi Kahramanmaraş'ta 14 ay kaldıktan sonra Till-Beth Taylor ile Ali Aslaner İngiltere'ye yerleşti. Ali Aslaner eş durumundan yararlanıp İngiliz vatandaşı da oldu.

Çiftin İngiltere'de 10 yaşında Nuray, 7 yaşında Yasin ve 5 yaşın Mikail adında çocukları dünyaya geldi. 2009 yılına kadar İngiltere'de kalan çift, Türkiye'ye gelerek Bursa'ya yerleşti. Aslaner, İngiltere'de başladığı internet üzerinden otomotiv yedek parçası ithal ve ihracatı işini sürdürdü.

Ancak iddiaya göre eşine şiddet uygulayan Ali Aslaner bir de üzerine kuma getirmek isteyince Till-Beth Taylor geçen yıl boşandı. Mahkeme 3 çocuğun velayetini önce Ali Aslaner'e verdi. Ancak Till-Beth Taylor, babalarının işkence yaptığı gerekçesiyle açtığı davada iddiasını kanıtladı ve çocuklarının velayetini aldı.

Bursa'da yaşamayı sürdüren Till-Beth Taylor, bu kez tekvandocu 32 yaşındaki Özdoğan Orbay'la geçen eylül ayında ikinci evliliğini yaptı. Till-Beth Taylor evlilikten hemen sonra 3 çocuğunu alarak İngiltere'ye gitti onları Londra'da okula kaydettirdi. Çocuklarının kaçırılabileceği iddiasıyla mahkemeye başvuran Till-Beth Taylor, İngiliz vatandaşı da olan eski eşi Ali Aslaner'in onların okuluna ve eve 100 metre yaklaşma yasağı aldırdı ve pasaportlarına el konulmasını sağladı.

HUKUK MÜCADELESİ

Bu gelişme üzerine 3 çocuğunu görme hakkı olduğunu, ancak eşinin İngiltere'ye kaçırdığını ileri sürerek Bursa'da savcılığa başvurdu. Aile mahkemesinde de dava açan Ali Aslaner, çocuklarını görme hakkı olduğunu uluslararası sözleşmeler kapsamında çocuklarının Türkiye'ye getirilmesini istedi. Savcılıkça hazırlanan dosya İngiltere'ye ulaştırıldı.

Londra'da İngiliz dede ve anneannelerinin yanında yaşayan ve orada eğitimlerini sürdüren Nuray, Yasin ve Mikail Aslaner kardeşlerin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak. İngiliz Yüksek Mahkemesi, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 75 ülkenin imzası bulunan Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukukî Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi kapsamında talebi değerlendirerek, kararını verecek.



IA,FK(FK/SS)



-------KUTU 1 --------



Till-Beth: Kız doğurdum diye dayak yedim

ÇOCUKLARINI İngiltere'de bırakarak, Bursa'ya evlendiği ikinci eşi Özdoğan Orbay'ın yanına gelen Till-Beth Taylor gelişmeleri buradan takip ettiğini söyledi. İlk eşi Ali Aslaner'den 11 yıllık evliliği boyunca işkence gördüğünü ileri süren Till-Beth Taylor, şunları söyledi:

"Marmaris’te evlendik ve kaldığımız otelde dayakla tanıştım. Beni gereksiz yere dövüyordu. 'Niçin vuruyorsun?' diye sorduğumda yanıtı ise 'Sana itaati öğretiyorum. Yılanın başı küçükken ezilir' diyordu. Daha sonra beni Kahramanmaraş'ta ailesinin yanına götürdü. Burada da şiddet gördüm. Bir yıl sonra, ailemin isteğine Ali sıcak bakınca İngiltere'ye gittik. Kız çocuğu doğurdum diye dayak yedim. Eşim sadece beni değil çocuklarımızı da dövüyordu. Yaşadığımız şiddet, komşularımız tarafından polise bildiriliyordu. Polislerin eve sık sık gelmesi onu rahatsız etmeye başladı. 2009 yılında bir gece yarısı bizi Türkiye'ye getirdi. Bursa'nın Kestel İlçesi'nde satın aldığı eve yerleştik. Burada, internet üzerinden otomobil yedek parçalarını İngiltere'ye satmaya başladı. Bu süreçte 2 düşük yaşadım. Birinde 5 aylık hamileydim, doktor karnımdaki çocuğun iki hafta önce öldüğünü söyledi. Psikolojim iyice bozuldu. İslami şartlara göre dört kadın alabileceğini söyledi. Bana, 'Benden boşanırsan bir daha sana şiddet uygulamayacağım. Sana ev ve para da vereceğim. Karşılığında çocukları bir yere kaçırmaman için velayetleri bende kalacak' dedi. Yavrularımı ve kendimi dayaktan kurtulacağımı düşünerek teklifi kabul ettim. 2011 yılında boşandık. Ailemin gönderdiği parayla ev tuttum. Çocuklarımdan Yasin ile Mikail'i psikolojilerinin biraz olsun düzelmesi için ilçedeki bir spor merkezine yazdırdım. Merkezin yöneticisi olan ve ilçe belediye başkanının yakın koruması olan Özdoğan Orbay'la burada tanıştım. Özdoğan bana ve çocuklarıma sahip çıktı. Çocuklarım ilk kez mutluydu. Biz de Özdoğan'la iyi anlaştık ve birbirimizi sevdik. Geçen Eylül ayında da evlendik. Ancak evliliğimizi Ali Aslaner'den gizli tuttuk. Çünkü çocuklarıma bir şey yapmasından korkuyordum. Çocuklarımın daha fazla zarar görmemesi için de 25 Eylül tarihinde yavrularımı İngiltere'ye götürdüm. Hemen okula yazdırdım. Sonra mahkemeye başvurdum. Mahkeme, çocuklarıma İngiltere'den çıkma yasağı getirdi, pasaportlarına el koydu. Mahkeme Ali'ye, çocuklarımın kaldığı eve ve okula 100 metre yaklaşamaz yasağı getirdi. Devlet, evimizde ve çocukların okulunda ona karşı önlem aldı. Kapı kilitlerimiz bile değiştirildi. Çocuklarımın tüm güvenliğini sağladım, artık onlara zarar veremez.



-----------KUTU 2 ---------

Ali Aslaner: Çocuklarımı geri alacağım



ÇOCUKLARININ eski eşi tarafından İngiltere'ye kaçırıldığını söyleyen Ali Aslaner onlar geri almak için hukuk mücadelesini sürdüreceğini söyledi. Aslaner şöyle dedi:

"Tilli-Beth, daldan dala konan bir insan. Evliyken, korumalık yapan bu kişi ile görüşüyordu. Sonra da evlenmiş. Küçük oğluma 'Babanı sevmeyeceksin' diye baskı yapıyordu. Benden habersiz çocuklarımı İngiltere'ye kaçırdı. Ben de çocuklarımın velayetinin tarafıma geçmesi için dava açtım ve savcılığa suç duyurusunda bulundum. Lahey Sözleşmesi kapsamında, çocuklarımın Türkiye'ye iadesini istiyorum. Kararlıyım. Çocuklarımı geri alacağım.