Bursa'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90'ıncı yıldönümü kutlamalarına saygı duruşu krizi damga vurdu. Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı önünde başlayan kutlamalarda Bursa Valisi Şahabettin Harput, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ, anıta çelenk bıraktı. Çelenk konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunulmadan İstiklal Marşı'nın okunduğu tören sonrası protokol üyeleri, bayramlaşma için tarihi Heykel Valilik binasına geçerken, kutlamaya katılan Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri, bu duruma tepki gösterdi. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Sultan Yurdanul, geçen yıllarda saygı duruşunda bulunulmasına rağmen bu yıl bu uygulamanın kaldırılmasına bir anlam veredemediklerini belirtti. Kadınlar, tepki için Atatürk Anıtı'nın önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Yurdanul, "Nasıl oluyor da saygı duruşu kaldırılıyor? Şehide bugün saygı duymayacağız da ne zaman duyacağız" dedi.

VALİ HARPUT: YÖNETMELİĞİ UYGULADIK

Tarihi Valilik binasında kutlamaları kabul eden Bursa Valisi Şahabettin Harput ise konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Daha önce çelenk yönetmeliğinin değiştiği gibi bu konuda da yönetmelik değişti. Saygı duruşu nerede bulunulur, nerede bulunulmaz, biz bu yönetmeliği uyguladık. Bu konular değerlendirilir. Bu konuda gerçekten bir eksiklik, bir ihtiyaç olursa tekrar gündeme getirilir. Program, tamamıyla yönetmeliğin uygun gördüğü hususlarda yapılmıştır. Bizim unuttuğumuz bir durum söz konusu değil."

CHP'Lİ TAYAN: ATATÜRK'E KARŞI AŞINDIRMA HAREKETİ

Valilikteki bayramlaşmaya katılan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ise yönetmeliğin değişmesi söz konusuysa bunun gerçekten büyük bir ayıp olduğunu belirtti. Tayan şunları söyledi:

"Bu yapılan, Atatürk'e karşı bir aşındırma hareketidir. Geçmişte yönetmelik yoksa da uygulama vardı. Bu bir gelenektir. Bu geleneğe uyulması gerekiyordu. Eğer bu yönetmelik değişmişse, bu bir facia ve ayıptır. Bayramlarımızın kutlanmasında elleri, ayakları titreyen bugünkü iktidarın, Cumhuriyetimizin temel niteliklerini, taşlarını aşındırmaya yönelik programlı ve planlı uygulamaları neticesinde bugünlere geldik. Anlaşılıyor ki ileride bu bayramlardan bahsetmek, büyük bir fırsat olacaktır. Büyük zorluklar içinde bu bayramlardan bahseder hale geleceğiz. Gelinen noktayı protesto ve esef ediyoruz."

Bursa'daki törenler, daha sonra Atatürk Caddesi'nde düzenlenen resmi geçit ile sona erdi.

ST,FK(FK/COŞ)