Kinetik heykel akımının öncüsü olan Alman heykeltıraş Christian Tobin, kariyerinin en önemli eserlerinden birini Bursa için yaptı. Gemlik’ten çıkarılan Diabas taşı üzerinde ve Ovaakça mevkisinde kurulan atölyede 6 ay boyunca çalışma yapan ve bu sırada heykelin konulacağı Altıparmak semtinde yaşayan Alman heykeltıraş, şehrin dokusuna dair izlenimlerini toplam 52 ton ağırlığındaki iki heykelden oluşan eserine yansıttı. Sanatçı, kendisiyle özdeşleşen tekniğiyle eserinde suyun kinetik gücünü kullanıyor ve onlarca ton ağırlığındaki taşları hareket ettirebiliyor. 7 ve 8 tondan oluşan üst kısımları suyun gücüyle hareket eden taşlar, Karagöz ve Hacivat’ın diyalogunu temsil ediyor. Özel bir aydınlatma sistemiyle ışıklandırılacak olan taşların arkasına düşen gölgesi Karagöz ile Hacivat’ın yüzyıllar süren gölge oyununu yeniden yaşatacak.

İKİNCİ BULUŞMA MEKANI

Heykelin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın hak ettiği değere ulaşabilmesi için dünyayı taradıklarını, en güzel eserleri kente kazandırmak için gece, gündüz çalıştıklarını belirterek, Yüzen Taşlar Heykeli'nin Bursa'ya her alanda değer katacağını söyledi. SGK’ya ait 10 ayrı binanın yıkılarak Altıparmak Meydanı’nın oluşturulduğunu kaydeden Altepe, “10 gün içinde meydanda şelale inşaatı başlayacak. İki ay sonra tamamlanacak olan bu proje, meydana farklı bir çehre kazandıracak geleneksel gölge oyunumuzun kahramanlarından Hacivat ve Karagöz'ü simgeleyen bu eşsiz eserin Atatürk Heykeli'nin ardından, Bursa'nın ikinci bir buluşma mekanı olacak" dedi.

HACİVAT VE KARAGÖZ İNSANLARI BURSA'YA DAVET EDECEK

Projeye maddi destek sağlayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de Hacivat ve Karagöz’ün sanat, edebiyat, tarih ve hayal dünyasının iki önemli figürü olduğunu ifade ederek, eserin Bursa için hayırlı olmasını diledi. Meydan projesi kapsamında Altıparmak Meydanı’na inşa edilecek BTSO temsilcilik binası için tekliflerin alındığını söyleyen Sönmez, “Yeni temsilciliğimizi 15 Aralık tarihine kadar Bursa mimarisine uygun olarak tamamlayacağız. Asırları devirip gelen Hacivat ve Karagöz, inanıyorum ki karşı karşıya vücut buldukları bu meydanda, nükteli tavırlarıyla dünyanın dört bir yanından insanları Bursa’ya davet edecek” diye konuştu.

KENTİN KARAKTERİNİ YANSITIYOR

Heykeltıraş Christian Tobin de, “Şehre kazandırılan eserler, kentin karakterini yansıtıyorlar. Bu eser de Bursa'nın karakterini yansıtıyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere beni cesaretlendiren herkese teşekkür ediyorum. Şehrin yöneticilerini, taşıdıkları vizyondan dolayı kutluyorum. Bu heykel benim için ayrı bir önem taşıyor. Diğer eserlerin kazandırılmasıyla birlikte burası muhteşem bir mekan olacak" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Başkan Altepe ve BTSO Başkanı Celal Sönmez, Helkeltraş Tobin ve eşine Yüzen Taşlar Heykeli'nin maketi ile çicek hediye etti. Tobin de Başkan Altepe ve Sönmez'e, Yüzen Taşlar Heykeli'nin hikayesini konulan alan bir kitap ile timsah konulu bir eser verdi.