CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik, il binasında CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ile düzenlediği basın toplantısında hafta sonu CHP'li başkanların görev yaptığı beldelerde düzenlenen referandum sonuçları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Çelik, AK Parti'nin bazı büyükşehir belediyelerinin sınırlarının değiştirilmesi ve 13 ilde büyükşehir kurulması yönündeki kanun tasarısının meclis gündemine getirmeye hazırlandığını hatırlattı.

CHP'NİN YÖNETMEDİĞİ BELDELERE DE SANDIK

Bu yasal düzenleme ile büyükşehirden 'bütünşehir' niteliğine dönüştürülecek 27 ilde bulunan bin 22 belde belediyesi kapatılacağını söyleyen Çelik, "Yüzde 65 katılımın sağlandığı referandumda 100 kişiden 98'i beldesinin kapatılmasını istemiyor. Halkımız özgür iradesi ile seçilmiş belediye başkanlarına oy veriyor. Önümüzdeki pazar günü ise CHP'nin yönetmediği beldelere sandık koyacağız. Özgür iradelerini yansıtmalarını isteyeceğiz. AK Parti gibi popülizm yapmıyoruz" diye konuştu.

İktidar partisine avantaj sağlaması için hazırlanan yasanın iddia edildiği gibi yerelleşmeyi savunmadığını söyleyen Çelik, bunun merkezileşmeyi getireceğini belirtti. Demokrasinin en önemli yaşam alanlarından birisinin yerel yönetimler olduğunu dile getiren Çelik, "Her fırsatta milli iradenin tecellisinden söz eden iktidar yasa tasarısı ile halkın iradesini yok saymaktadır" dedi.

SEÇİLMİŞİN ATANMIŞTAN İZİN ALDIĞI NEREDE GÖRÜLMÜŞ 

İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2012'de yayınlanan genelge ile yeni büyükşehir belediyeleri kurulacağı için 29 ildeki belde belediye başkanlarının belediye ile ilgili yapacakları işlemlerde valilerden izin almalarının istendiğini hatırlatan Çelik, "Seçilmiş bir kişinin atanmış bir kişiden izin aldığı nerede görülmüş? Bu yasa ile ülkemizdeki her iki beldeden biri ortadan kalkıyor. 34 bin 500 köyden 16 bin 82'si tarihe karışıyor. Bunların hepsi bir gecede olacak. Köylümüz bir gecede kentleşecek. Bir gecede kentleşen bir toplum olabilir mi?" diye konuştu.

Avrupa Birliği Yerel Özerklik Şartı'nın 5'inci maddesinin bu ve benzeri konularda referandumu öngördüğünü ifade eden Çelik, ısrarla konunun halka sorulmasını istediklerini vurguladı. Çelik, "Koyalım sandığı halka soralım. Biz dün bunu yaptık. Yeniköy, Çakırlı, Çeltikçi, ve Kurşunlu'da halka sorduk. Böylesi referandumu gerektiren yasa değişikliklerinde halkın iradesine güvenin" dedi.