Merkez Yıldırım İlçesi Ulus Mahallesi'nde olaylar geçen pazar günü, BDP'nin açlık grevi yapan PKK ve KCK'lı tutuklulara destek vermek amacıyla düzenlediği ve Doğu kökenlilerin yaptığı gösteriye, Yavuz Selim Mahallesi'nde oturan karşıt görüşlü bir grup tepki gösterdi. Polis ve aslen Erzurumlu olan şehit babası Emrullah Vatansever'in iki grubu da yatıştırmasıyla olay önlendi.

Pazartesi günü ise çoğunluğunu Erzurumlu ve Karadenizlilerin oluşturduğu 500 kişilik grup, BDP ilçe binasına protesto yürüyüşü yapmak istedi. Önlem alan polis, öfkeli grubun önünü kesti ve BDP binasına gitmesini engelledi. Ancak, aynı gece Ulus Mahallesi'nde karşılaşan iki grup arasında arbede çıktı. Olaylarda 1 minibüs yakıldı, 1 market yağmalandı, bazı ev ve işyerlerinin camları kırıldı, araçlar hasar gördü. Polis gece yarasından sonra tarafları ayırıp olayları önledi.

BDP'nin pazar günü açlık grevlerine destek yürüyüşüne karşıt grubun müdahalesiyle başlayan olaylar nedeniyle diken üstündeki Ulus Mahallesi'nde dün gündüz sakinlik gözlenirken, saat 20.00 sıralarında gruplar yeniden toplanmaya başladı. BDP'lilerin bulunduğu 200 kişilik grupla, Erzurumlu ve Karadenizlilerin çoğunlukta olduğu 600 kişilik grubun karşılaşmasına 150 metre kala polis araya girdi ve panzerlerle önlem aldı. BDP'li grupla polisler arasında çıkan arbedede bir polisin tabancası alındı. Ellerindeki taş, sopa ve baltayla saldırıp polis barikatını aşan iki grup çatışırken, polis biber gazı ve copla müdahale etti. Bu sırada mahalledeki birçok evden Erzurumlu ve Karadenizlilerin bulunduğu gruptakilerle polislerin üzerine sıcak su atıldı, taş ve tuğla yağdırıldı. Hemen ardından da silah sesleri yankılanmaya başladı.

İnşaatlarda kartonpiyer işi yapan evli ve 1 çocuk babası 31 yaşındaki İlker Kaya, sol şakağına isabet eden kurşunla ağır yaralandı. Ambulans beklenmeden polis ekip otomobili ile yakında bulunan Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Kaya, yoğun bakım ünitesine alındı. Doktorlar, Kaya'nın hayati tehlikesinin devam ettiğini söyledi. Bu sırada vücuduna isabet eden taşla yaralan 1 kişi ise ayakta tedavi edildi. Arbede sırasında polisten alınan tabanca da boş bir alanda bulundu.

Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın Ulus Mahallesi'ne gelerek gelişmeleri yakından takip ettiği olayların büyümesi üzerine, 20 kişilik bir jandarma komando ekibi Yavuz Selim Polis Merkezi'nin önüne gelerek hazır bekletildi. Bu sırada, Ankara, Eskişehir Sakarya, Yalova ve Bilecik'ten, takviye ekip istendi. Olaylar, saat 02.30 sıralarında yatıştırıldı.

Tabancayla yaralanan İlker Kaya'nın, Demetevler Mahallesi'nde oturduğu geçen pazar gününden bu yana devam eden olaylarda, BDP'li gruplara tepki gösterenler arasında olduğu, bu konudaki düşüncesini de sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı ortaya çıktı. Kaya'nın bir gün önce çıkan olaylar sırasında da ayağına isabet eden taşla yaralandığı ve eşi Elif'in bu nedenle dünkü olaylara gitmesini istemediği ifade edildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Yıldırım İlçesi'nde toplam 1650 çevik kuvvet polisinin görev yaptığını, oluşan grupların hemen dağıtılacağını açıkladı. İlker Kaya'nın yaralanmasına neden olan silahın yüksek bir yerden ateşlenmiş olabileceğini belirten yetkililer, şu anda gözaltına alınan olmadığını, olayların yatışmasından sonra güvenlik kameralarının da izlenmesi sonucu belirlenen şüphelilerin yakalanacağını bildirdi.

MHP İL BAŞKANI:BU OLAYIN TARAFI DEĞİLİZ

Bursa'nın merkez Yıldırım İlçesi'ndeki olaylarla ilgili açıklama yapan MHP Bursa İl Başkanı Hasan Toktaş, "MHP olarak biz bu oyunun içersinde olmadık. Olmayacağız. Tavrımız net. Bu olayın tarafı değiliz. Parti olarak bu tür ortamların içersine çekilmek isteniyoruz. Ama genel başkanımızın talimatları doğrultusunda tavrımız katı ve net olduğunu tekrarlıyorum" dedi.

BBP İl Başkanı Ömer Ünsal da yaptığı yazılı açıklamada, "Yaşanan olayların tüm vatandaşlarımızı itidalli olmaya davet ediyorum. Terörün ve terörizmin ve iç karışıklıkların faydalandığını, yurt sathına yayılması tehdidi olduğunu, ülkemizi kaosa sürükleme hareketi olduğunu biliyoruz. Özellikle vatandaşlarımızın emniyet güçlerini zor durumda bırakmaması adına olaylardan uzak durmasını ve emniyetin gerekli sert müdahaleyi yapmasını bekliyoruz" dedi.



BC,SB,HT(FK/AAA)