DSİ 1. Bölge Müdürlüğü, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltı Su Kaynakları Şube Müdürü Bülent Söylem yaptığı yazılı açıklamada, personel yetersizliği nedeniyle kullanılan su miktarının belirlenemediğini doğruladı.

Evliya Çelebi’nin, seyahatnamesinde Bursa için yazdığı, 'Velhasıl Bursa sudan ibarettir' sözü, günümüzde geçerliliğini yitirme noktasına geldi. Bursa Özel İdaresi İl Genel Meclisi’nin oluşturduğu yerüstü ve yeraltı su kaynakları araştırma komisyonu, ilginç sonuçların yer aldığı bir çalışmaya imza attı. Araştırma komisyonu tarafından hazırlanan raporda, yeraltı sularının kullanımının 167 sayılı kanunla DSİ tarafından kontrol edildiği belirtilerek, ancak bu kontrol ve denetimlerin DSİ’de yeterli personel bulunmaması  nedeniyle yapılamadığı açıklandı.

TAHSİS, REZERVDEN FAZLA

Bursa’nın yeraltı su kaynaklarının işletme rezervinin yıllık 429,4 milyon metreküp olduğu tespit edilirken, tahsis edilen su miktarının ise 473,2 milyon metreküp olduğu ortaya çıktı. Araştırma Komisyonu adına açıklama yapan CHP İl Genel Meclisi Grup Sözcüsü ve Jeofizik Mühendisi Sabahattin Sesli şunları söyledi:

"Araştırmamızda fazladan tahsis edilen 43,81 milyon metreküp yeraltı suyumuz var. Yasa gereği sayaç takılması ve izlenmesi gerekirken, DSİ ile yapılan toplantıda bunun yapılamadığı, gerekçesinin ise yeteri kadar eleman olmadığı gösterildi. 473,2 milyon metreküp yeraltı suyunun Bursa sınırları içinde 7 bin 386 adet ruhsatlı derin sondaj kuyusu marifetiyle kullanıldığı tespit edildi. Ancak DSİ’nin kaçak kullanılan ve denetlemeyen kuyularla ilgili yeterli bir çalışması ve bilgisi bulunmamaktadır."

6 YILDA 566 KAÇAK KUYU KAPATILDI

DSİ 1. Bölge Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltı Su Kaynakları Şube Müdürü Bülent Söylem ise komisyona sunduğu yazılı açıklamada, personel yetersizliği nedeniyle kullanılan su miktarının belirlenemediğini doğrularken, 6 yılda 743 kuyu hakkında işlem yapabildiklerini belirtti. Söylem, "Bu kuyulardan şartlara uygun olan 177’sine ruhsat verildi, 566’sı ise kapatıldı. Ruhsat verilen 177 kuyuya ise kullandıkları yeraltı sularının miktarını belirlemek için sayaç takma zorunluluğu getirdik. Ancak, kuyulara takılan sayaçların ölçümü yeteri kadar personel olmadığından dolayı kısmen yapılabiliyor" dedi.

SÇ(FK/COŞ)