1891'de yapılan Bursa- Mudanya demiryolu hattının 1953'te çıkan bir yasayla kapatılıp sonrasında da sökülmesiyle demiryolu bağlantısı kesilen Bursa'nın, 59 yıllık demiryolu özlemini sona erdirecek Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin Bursa-Yenişehir demiryolu etabının temel atma töreni Balat Mahallesi’nde yapıldı.

Bursa'nın Doğu-Batı aksında demiryolu bağlantısını sağlayacak 105 kilometrelik Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın 75 kilometrelik bölümünü oluşturan Bursa- Yenişehir etabının temel atma törenine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldı.

Yolcu ve yük trenlerinin birlikte işletilebileceği, son yüksek hızlı tren teknolojisine ve 250 kilometre hıza uygun inşa edilecek demiryolu hattı, Bursa'nın Balıkesir üzerinden İzmir'e ve limanlara demiryolu bağlantısını sağlayarak, bölgenin sanayisine önemli ölçüde alternatif ulaşım imkanı sunacak. Hattın 2016 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

YILDIRIM: KARŞILAŞTIRACAK 10 YIL BULAMIYORUZ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da törende yaptığı konuşmada, 72-73 yıllarında üniversiteye hazırlandığı dönemde siyasetçilerin seçim vaatlerinde bulunduğunu anımsatarak, “Ankara- İstanbul arası sürat demiryolu yapacaklarını ve seyahat süresini de 2,5 saate indireceklerini söylemişlerdi. Aradan yıllar geçti. 2000’li yıllara kadar 11 hükümet 23 bakan değişti. O projede hiçbir şey değişmedi" dedi.

Partisinin iktidara geldiği 3 kasım 2002 tarihindeki seçimi 'milat' olarak niteleyen Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Türkiye’nin son 10 yılını yine Türkiye Cumhuriyeti'nin 80 yılı ile karşılaştırıyoruz. Çünkü karşılaştırılacak başka 10 yıl yok. 2003, 20012 yılları arası Türkiye’nin yakaladığı altın dönemlerden bir tanesidir. İletişime 200 milyar lira yatırım yaptık. 1950 ile 2003 yılına kadar yapılan demiryolu 945 kilometre iken yani yılbaşına 18 kilometre düşüyor. Biz son 10 yılda 110 kilometre bitirdik. 3 bin 500 kilometre demiryolu üzerinde de çalışıyoruz.”

Bursa türküsü olan 'Bursa’nın ufak tefek taşları' türküsüyle gönderme yapan Binali Yıldırım, "Biz o taşları derledik topladık hızlı tren rayına, otoyoluna bölünmüş yolunun altına döşedik. Çevrede görürsünüz inşaat yapanlar tabela asarlar ‘çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’ diye. Biz de memlekete hizmet yaptığımız için muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Kilometrelerce laf edip bir arpa boyu yol alamayanlardan değiliz. Biz kilometrelerce hizmet edip, bir arpa boyu laf ediyoruz. Bu Ak Parti’nin tek başına olan iktidarından geliyor bu güç. Yoksa ne petrol ne gömü bulduk. Biz laf değil iş üretiyoruz” diye konuştu.

ARINÇ, YILDIRIM'I ÖVDÜ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakan Binali Yıldırım’ın 11 yıldır kabinenin en başarılı bakanlarından biri olduğunu belirterek övdü. Bakan Yıldırım'ın konuşmasını dinlerken hop oturup hop kalktığını söyleyen Arınç, “Öyle bir ateşli konuşmayı bugüne kadar Binail Yıldırım’dan duymadım. Bize söyleyecek söz bırakmadı. Allah razı olsun demekten gayrı bir şey diyemeyiz. Herhalde İzmir’e gidişinin bunda bir etkisi olmalı. Şimdi İzmirliler de bu güzel konuşmayı duyduktan sonra artık önlerinde en büyük hayallerini düşleyecekler. ‘İşte bize tam da böyle bir adam lazımdı’ diyecek noktaya gelecekler” dedi.

Necip Fazıl Kısakürek’in İstasyon şiirini hatırlatan Arınç, “Çok beğendiğim bir şiirdir. İstasyonlar hem gurbetin başladığı, hem de ayrılıkların bittiği yerdir. O günün demiryolculuğu, o günün insanları gurbetle ayrılıkla birleşmeyle buluşmayla heyecan duydukları günleri anlatıyor” dedi.

Arınç, Necip Fazıl Kısakürek’in 'Burada gelir insana boş günlerin usancı, Çalar birden kampana ölüm çanından acı, Sonra bir düdük öter kesik çığlıklarla der, Buradan bildik gidenler sonra döner yabancı' mısralarını okuduktan sonra şöyle devam etti:

”Kimbilir neye hüzünlendiyse Necip Fazıl, kampana sesinden buradan bildik gidenlerin yabancı olduğundan bahsediyor. Gurbet zor şey, ayrılık güzel şey. Allah hüzünlü gurbette Türkiye özlemi ile buraların topraklarını özleyen insanımıza da hepimize de gurbetten dönmeyi kucaklaşmayı buluşmayı nasip etsin. İnşallah Yüksek Hızlı Tren de böyle olacak.”

BAKAN ÇELİK'İN KONUŞMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, Bursa’nın demiryolu ile buluşacağını vurgulayarak, 10 yıllık iktidarları süresince önemli reform ve hizmetlere imza attıklarını söyledi. Bu tablonun tarihinden güç alan ülkesinin geleceğine inanan bir başbakanın tablosu olduğunu kaydeden Çelik, “ Doğuda iç savaşlar, batı kriz, orta da ise gözleri kamaştırarak büyüyen bir Türkiye var artık. Gelişmiş ülkeler hızlı trenle 1960’lı yıllarda tanıştı. Dünya 60’ların başında aya gidiyordu. Bizse nelerle meşgul oluyorduk? Bakan Başbakan asmakla meşguldük. Dün, ‘Kara tren gecikir belki hiç gelmez türküsünü söylüyorduk. Artık kara tren geride kaldı. Hızlı tren geliyor çok şükür” dedi.

Konuşmaların ardından 3 bakana da TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından hızlı trenin maketi hediye edildi. Ardından 3 bakan birlikte butona basarak projeyi başlattı.

TEKKE CAMİİ KABRİSTANINI ZİYARET ETTİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tören için Çanakkale'den Bursa'ya gelirken, Bandırma'daki Tekke Cami kabristanlığına defnedilen Hacı Ali Rıza El Bezzaz ve Ak Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan’ın babası Ali Öztaylan’ın kabirlerini ziyaret etti.

Ziyaret sonrasında cami cemaatıyla bir süre sohbet eden Arınç daha sonra Tekke Camii İmamı Adem Turhan’dan yapım çalışmaları devam eden Tekke Camii Külliyesiyle ilgili bilgi aldı.

IA,SB,FK,MT(FK/ESM)