Bursa’daki Cumhuriyet Bayramı törenleri, Valilik binasında tebriklerin kabulü ile başladı. Buradaki törende Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa Valisi Şahabettin Harput,, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, kamu kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin tebriklerini kabul etti.

Valilik'teki törende açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu yıl iki bayramın bir arada yaşandığını belirterek, Cumhuriyet Bayramı’nın millete hayırlar getirmesi temennisinde bulundu. Çelik, şöyle devam etti:

"Bu vesileyle 89'uncu yıl önce bu milletin geleceğini görme, geleceğe hazırlama ve çeşitli ülkeler ve milletlerin esarette boğuştuğu bir sürece milleti terk etmeden yeni bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurma konusunda emeği olan bütün asker ve sivil vatandaşlarımıza saygı ve rahmetle anıyorum. Bunlara öncelik ve rehberlik eden Türkiye’nin kuruluşunda baş mimar gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü de rahmetle ve minnetle andığımızı ifade etmek istiyorum. O genç cumhuriyetin daha nice 89 yıllar geride bırakacağı ümit ve temennisiyle bütün vatandaşlarımızın bu bayramını kutluyorum."

Valilik'teki törenin ardından kutlamalar Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Vali Harput, Garnizon Komutanı Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ödünç, vatandaşların bayramını kutladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi.

'HAİN PLANLAR KURSAKLARINA KALACAK'

Törende konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlenmesini istemeyenlerin her zaman olduğunu ve olacağını ifade ederek, "Bu güçler, her seferinde farklı senaryolarla yüce milletimizi zaafa uğratmak ve onun evlatlarını birbirine düşürmek için akla hayale gelmeyen oyun ve planlar sahneye koymaktadır. Bugün bu rol, PKK terör örgütüne verildi. Adı geçen terör örgütü, bugün akla hayale gelmeyecek vahşi ve caniyane eylemlerle asker, polis, öğretmen, imam, resmi ve sivil demeden yapmakta olduğu katliamlarla kamu araç tesis binalarına dönük eylemlerle hem devletimize hem milletimize savaş açmıştır. Terör örgütünün niyetini ve arkasında kimlerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu oyun inşallah bozulacaktır. Hain odakların karanlık niyetleri kursaklarında kalacaktır" dedi.

'ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN'

Gençlere "Ümitsiz olmayın" nasihatında bulunan Harput, şöyle devam etti:

"Ülkemiz ve bölgemiz üzerinde çıkar hesapları yapan güçler iyi bilsinler ki bu milletin evlatları dün olduğu gibi bugün de her türlü tehdide karşı sabır ve metanetini bozmadan birlik ve beraberlik halinde aynı inanç, azim ve aynı kararlılıkla omuz omuza mücadele edecektir. Büyük hedeflere doğru yürüyoruz. Artık yeryüzünün şurası burası değil, her tarafı bizim görev alanımızdır. Türk milleti dünyanın en güçlü ülkeleri arasında yer alacaktır."

Konuşmaların ardından tören Işıklar Askeri Lisesi öğrencisinin şiir okumasıyla devam etti. Törende Yıldırım Belediyesi Halk Oyunları, Nilüfer Belediyesi Halk Oyunları, vals gösterisi yaptı. Buradaki tören geçit resmi ile sona erdi.

BARO'DAN ADLİYE ÖNÜNDE TÖREN

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bursa Barosu tarafından da Adliye Sarayı önünde tören düzenlendi. Törende Atatürk Anıtı'na çelenk koyan Baro Başkanı Ekrem Demiröz, 29 Ekim kutlamalarını kısıtlanmasını eleştirdi.

Demiröz, bu kutlamaların kısıtlanmasında uluslararası güçlerin parmağı olduğuna öne sürerek, "Üzülerek şunu söylemek durumundayım. Uluslararası güçler, Büyük Ortadoğu Projesinde, Mustafa Kemal Atatürk adını, bağımsızlık kavramını ve Cumhuriyet’in değerlerini engel olarak görüyorlar. Ne yazık ki ülkemizde de bu uluslararası güçlerin yaklaşımlarına ve çıkarlarına uygun yaklaşımlar taşıyan güçler de var. Yaşadığımız bütün bu sürecin, yasaklamaların ve engel çıkarmaların temelinde yatan şey budur" diye konuştu.

Buradaki törene Bursa Barosu’na kayıtlı çok sayıda avukat katıldı.



ST,SB(FK/SS)