İznik’e bağlı Dereköy’de 24 Haziran 2011 tarihinde 83 yaşındaki Ahmet Çakır ve 36 yaşındaki oğlu Mehmet Çakır, arazi yüzünden aralarında anlaşmazlık bulunan ve daha önce de tüfekle yaraladıkları 46 yaşındaki Hasan Çakır ile zeytinlikte karşılaşınca yeniden tartışmaya başladı. Yanında taşıdığı pompalı tüfekle ateş eden Hasan Çakır, amcası çiftçi Ahmet Çakır’ı göğsünden, kuzeni Mehmet Çakır’ı da başından vurdu. Mehmet Çakır olay yerinde yaşamını yitirirken, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Ahmet Çakır da yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olay yerinden kaçan Hasan Çakır, jandarma tarafından yakalandı, daha sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Bursa 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 'Kasten adam öldürmek' suçundan ömürboyu hapsi istenen tutuklu sanık Hasan Çakır ve tutuksuz yargılanan yaşı küçük oğlu sanık İ. Çakır ile suç delillerini kararttığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan eşi Nazife Çakır karar duruşmasında hakim karşısına çıktı.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Sanık avukatı Ümit Emek Bursalı, toplanan delillerin hukuk aykırı olduğunu ifade ederek müvekkilinin beraatını talep etti. Avukat Bursalı, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği beraat kararını örnek göstererek, "Yüksek yargıçlar hakkında deliller hukuka uygun toplanmadığından beraat kararı verilmiştir. Biz de mahkemenizden beraat kararı vermesini talep ediyoruz. Dosyada hukuka uygun olarak tutulmuş hiçbir delil yoktur" dedi.

Sanık avukatlarından Murat Özdemir de Anayasa Mahkemesi’nin yargıçlar hakkında vermiş olduğu karar ve gazete haberlerini mahkemeye delil olarak sundu.

ÖLEN KİŞİ DAHA ÖNCE KÖR ETMİŞ

Mahkeme sanık Hasan Çakır’ı, Ahmet Çakır’ı kasten öldürmek suçundan ömürboyu hapis cezasına çarptırdı. Ardından öldürülen kişinin, sanık Hasan Çakır’ı bir yıl önce yaralayıp gözünün kör olmasına neden olması ve duruşmadaki iyi hali sebebiyle cezayı 13 yıl 4 aya indirdi. Hasan Çakır’ın ayrıca ölen Mehmet Çakır’ı kasten öldürmek suçundan önce ömürboyu hapis cezasına çarptırdı. Ardından sanığın duruşmadaki hal ve tavırları, saygılı tutumu ve pişmanlık göstermesini indirim nedeni olarak göstererek cezasını 25 yıla indirdi.

Tutuksuz sanık Nazife Çakır 'suç delillerini yok etmek' suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırılarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca davanın diğer sanığı ve Hasan Çakır’ın oğlu olan İ. Çakır, Ahmet ve Mehmet Çakır’ı kasten tasarlayarak öldürme suçuna katıldığına dair inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine karar verdi.



SB(FK/COŞ)