Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da talimatıyla 7 Temmuz 2005 yılında çıkartılan düzenlemeyle 7 Temmuz 2012 yılında kamu kurum ve kuruluşlarının tüm engel guruplarının kullanımına uygun olması zorunluluğu getirildi. Düzenlemenin sona ermesine yaklaşık 5 ay kala Bursa’da sonuca ulaşıldı. Bursa Valiliği’ne bağlı İl Özürlüler Kurulu Koordinatörlüğü, geçen yıl başlattığı ‘Engelimiz Kent Olmasın’ projesi kapsamında özürlülerin rahat bir ortamda hizmete ulaşabilirliğinin sağlanması için araştırma başlattı. Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu ekibin soru sorduğu 119 kurumlardan gelen yanıtlar Bursa’da özürlülere yönelik düzenlemelerin yetersiz olduğunu gösterdi. Kurumlara, normal asansör ya da platform asansör, rampa veya tutunma barı, taban takip, yön bulma taşı, işaretler, işaret dili tercümanı, engelli lavabo, otoparkı bulunup bulunmadığından, kapı girişlerinin uygunluğuna kadar çok sayıda düzenlemeye ilişkin sorular soruldu.

Sorulara verilen yanıtlar 119 kamu kurum ve kuruluşunun 230 binasında eksiklikleri ortaya çıkarttı. İl Özürlüler Kurulu Koordinatörlüğü tarafından 16 binaya ‘engelsiz alan bayrağı’ verilirken, kurumlar eksikliklerin giderilememe nedenini, bütçe yetersizliği, binanın fiziki yetersizliği ve personel eksikliği olarak gösterdi. Bazı kurumlar ise 2012 bütçesinde bu eksiklikleri gidecekleri yanıtını verdi. Denetlenen ve eksikliklerini tamamlamayan kurumlar arasında İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi’ne bağlı fakülte binaları, Defterdarlık, İl Özel İdaresi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve belediyelerin yer alması dikkat çekti.

"7 YILDA YAPILMAYAN 6 AYDA ÇÖZÜLEMEZ"

Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nde görevli Ayhan Zembilci, yaklaşık 220 bin özürlünün bulunduğu Bursa’da kamu binalarının yüzde 35’inin kısmen yasaya uygun olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"7 yılda yapılamayan, 5-6 ayda hayata geçirilemez. Eski kamu binalarını yıkmanın zor olduğunu kabul ediyoruz. Ama bizim 2005 yılından sonra yapılan binalarımızda özürlüler için uygun değil. Vatandaşın işini görebilmek için personel takviyesine gitmek lazım. Kamu binasına gittiğinde özürlü vatandaşın hizmet ayağına gelmeli.2

Zembilci, 7 Temmuz’dan sonra engellilerin sokağa çıkacağını söyleyerek sivil toplum kuruluşları ve bireysel davaların ardı ardına geleceğini kaydetti.

"DAVALAR 7 TEMMUZ’DAN SONRA BAŞLAYACAK"

Türkiye Sakatlar Derneği Bursa Şube Başkanı Kemal Elpe de, sürenin sona ermesine birkaç gün kala uzatılacağına öne sürerek, "Verilmiş bir söz var. Yasa, Avrupa Birliği uyum sürecinde başlatıldı. Bunun yerine getirilmesi gerekirdi. Şehrin merkezinde yapılan birkaç iyileştirme var. Ama tüm sorunları çözmedikten sonra eksiklikler duvar gibi karşımıza çıkıyor. 7 Temmuz’da STK’lar ya da dernek olarak dava sürecini başlatacağız” diye konuştu.



SÇ(FK/İD)