Burhaniye- Edremit Karayolu’nun kenarında Kaymakamlık ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün desteğiyle ekimi yapılan stevia bitkisinin yöre şartlarına çok uygun olduğu bildirilirken yaygınlaştırılacağı açıklandı. Hasat edilen bitkinin yaprakları ayrılarak kurutulmaya başlandı. Stevia bitkisinin anavatanının Arjantin olduğunu bildiren üretici Selahattin Güvenç, "Ancak bunun anavatanı artık Türkiye. Buranın toprağını ve iklimini çok sevdi. Prof. Dr. Kenan Turgut ile Akdeniz Üniversitesi’nde 2.5 yıl ekimi ve adaptasyonu konusunda çalışma yaptık. Onun kontrolünde üretime karar verdim. İlk defa olarak da Burhaniye de ektim. Tarım İl Müdürlüğü, ilçe Müdürlüğü ve kaymakamın desteğiyle üretime başladım. Burası, Türkiye'de lokomotif olacak. Artık diyabet hastaları için şeker problemi yok. Sağlıklı bir yaşamları olacak. Obeziteler için çok önemli. Çünkü kalori sıfır. Çocuklar için çok önemli. Bundan böyle çocukların diş mineleri çatlamayacak. Sağlıklı yaşama hoş geldiniz" dedi.

Tarımda alternatif ürünler peşinde olduklarını bildiren Kaymakam Ali Uslanmaz da "Burhaniye’de tarımda alternatifler arıyoruz. Stevia, şekerin ana maddesi. Sıfır kalorisi var. Şekerden 25 kat daha tatlı. Diyabetliler için çok önemli. Bitkinin yaygınlaştırılması ve Burhaniye de tanınması için kaymakamlık olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik" dedi.

Bakanlığın kanunla verdiği görevlerin dışında bazı araştırmaları olduğunu bildiren Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Engin Sancı ise stevianın yöreye uygun olduğunu gördük. Kaymakam bey maddi ve manevi desteği sağlıyor. Yetiştiricimizle işbirliği halinde çalışacağız. Önemli bir ürün. Uygun olan ilçelerde üretimin yaygınlaştıracağız" dedi.



ST(İÖ/SS)