Burdur'da oturan 49 yaşındaki Hakan ve 47 yaşındaki Erkan Küçükkaya kardeşler, gönül verdikleri yaylı çalgıların yapımına 1980'li yıllarda Almanya'da Bavyera bölgesinde küçük bir atölyede başladı. Daha sonra, 1992 yılında Türkiye'ye dönen Küçükkaya kardeşler, Antalya'da babalarına ait işyerinde, Türkiye'de usta olarak ilk enstrümanlarını yapmaya başladı. Ancak Antalya'nın sıcak ikliminde çalışmakta zorlanan iki kardeş, 1996 yılında memleketleri Burdur'a taşındı.

'Küçükkaya Kaplamacılık' adıyla bir atölye kuran kardeşler, o günden beri Alman firması dünyaca ünlü 'Fischbach'a keman, viyola, viyolonsel ve kontrbas üretimi yapıyor. Fischbach ile yapılan anlaşma gereğince, tahtasından teline tüm hammaddeyi bu firma karşılıyor.

ONLAR YAPIYOR DÜNYA ÇALIYOR

Küçükkaya kardeşler el emeği, göz nuru dökerek ürettikleri enstrümanlar karşılığında Fischbach’dan sadece işçilik ücreti alıyor. Kendi el emekleriyle keman, viyola, viyolonsel ve kontrbas yapan Hakan ve Erkan Küçükkaya, enstrümanları bu firmaya teslim ediyor. Alman firma ise müzik aletlerini kendi etiketiyle Amerika, Fransa, İtalya ve Çin gibi çeşitli ülkelerdeki nihai satıcılara pazarlıyor.

ALMANYA'DA ÖĞRENDİLER

Burdurlu kardeşlerin ürettiği enstrümanları, dünyanın en saygın orkestraları ve sanatçıları kullanıyor. Türkiye'de ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Bilkent Üniversitesi Senfoni Orkestrası kullanıyor. Yurt dışında 'Fischbach' markası adı altında satılan enstrümanlar, Türkiye'de ise 'Erkan Küçükkaya' adıyla satılıyor. Yaptıkları enstrümanların hangi sanatçılar tarafından kullanıldığını sır gibi saklayan Erkan Küçükkaya, sanatçıların sırtında reklam yapmak istemediğini ve bu nedenle isimleri açıklamadığını belirtti. Mesleğe nasıl başladıklarını da anlatan Erkan Küçükkaya, 1977 yılında ilkokulu bitirdikten sonra Almanya'ya gittiğini söyledi. Burada ortaokula giderken Bavyera'da bir aile işletmesinde enstrüman yapmayı öğrendiğini anlatan Küçükkaya, tam 32 yıldır aralıksız insanların ruhunu okşayan, notalara hayat veren enstrümanlar yaptıklarını vurguladı.

YILLIK 250 BİN EURO'LUK SATIŞ

Burdur'da bulunan 700 metrekarelik atölyede üretilen keman, viyola, viyolonsel ve kontrbasları Fischbach’ın siparişi üzerine yaptıklarını belirten Erkan Küçükkaya, şöyle dedi:

“Üretimlerimizi, Dünyaca ünlü Stradivari, Gagliano, Guadagnini, Guarneri, Montagnana, Gofriller gibi 1600-1700’lerde yaşamış ustaların ölçülerine göre yapıyoruz. Özellikle Amerikan Desola firması bizim caz kontrbaslarımızı tercih eder. Fransız Christian Laborie ve İtalyan Ciciliatti firması keman ve kontrbaslarımızı istiyor. Çin dahil diğer ülkelerdeki 50 firma bizim ürettiklerimizi satıyor. İç piyasada ise Borusan, İstanbul Filarmoni gibi özel orkestralar ve bireyler dışında satışımız yok. Ürünlerimizin fiyatı en düşük 1500 dolar, en yüksekse 9 bin 500 dolar. Yıllık ihracatımız ise 250 bin Euro civarında.”

YILDA 600 ADET ÜRETİLİYOR

Atölyelerinde 7 işçinin çalıştığını da vurgulayan Erkan Küçükkaya, yıllık üretimlerinin ise 600 enstrüman olduğunu söyledi. Bir ustanın bir enstrümanın yaklaşık 1- 1.5 ayda yapabileceğine işaret eden Küçükkaya, işlerin yetişmesi için de iş bölümü yaptıklarını kaydetti.

3 DEĞİŞİK AĞAÇ KULLANIYORLAR

Enstrüman yapımında 3 değişik ağaç kullandıklarını anlatan Erkan Küçükkaya, "Enstrümanın göğüs kısmında ladin, yanlık, sırtı ve salyangoz kısmında akçaağaç, gartinür (burgular, tel takozu) denilen kesimlerde ise abanoz ağacı kullanıyoruz. Malzemenin tamamını yurtdışından getiriyoruz. Enstrümanlar tamamlandıktan sonra genelde (beyaz) olarak gönderiyoruz. Bazen cilaladığımız esntrümanlar da oluyor. Ama ağırlıklı olarak cilasız gönderiyoruz" dedi.