Türk Eczacıları Birliği'nden yapılan açıklamada, 'Purinethol' adlı lösemi ilacının, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bedeli ödenecek ilaçlar kapsamına alınmaması ve fiyatının da 9 TL’ye düşmesi nedeniyle ithal edilmediği, lösemi hastalarının da çaresiz kaldığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Bugün çeşitli basın- yayın organlarında yer alan 'Purinethol' adlı lösemi ilacının, SGK  tarafından bedeli ödenecek ilaçlar kapsamına alınmaması ve fiyatının da 9 TL’ye düşmesi nedeniyle ithalatçı firmanın ithalattan vazgeçmesi üzerine lösemi hastalarının çaresiz kaldığı yönündeki haberleri üzülerek okuduk. Löseminin tekrarlanmasını önleyen ve alternatifi olmayan 'Purinethol' adlı büyük öneme sahip bu temel ilaç, haberde de belirtildiği üzere uzun zamandır eczanelerden temin edilememektedir. Çünkü ilgili ilaç, SGK tarafından bedeli ödenecek ilaçlar kapsamından çıkartılmış ve ilacın fiyatının düşmesi nedeniyle ithalatçı firma da ilacı ithal etmekten vazgeçmiştir. Türk Eczacıları Birliği olarak, hastalarımızı 'Purinethol' adlı ilacın temini için Birliğimiz bünyesindeki İthal İlaç Temin Birimi’ne başvuru yapmaları konusunda uyarıyoruz. Türk Eczacıları Birliği olarak, söz konusu ilaç için gerekli işlemleri başlatmış olup, ilacın bu hafta Çarşamba ya da Perşembe günü elimize ulaşmasını bekliyoruz.''

Açıklamada sözkonusu ilacın SGK tarafından tekrar geri ödeme listesine alınması için  SGK'ya resmi başvurunun yapıldığı da kaydedildi.


VD(OE/İD)