Bulgaristan’da Ahmet Doğan’ın başında bulunduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) içinde Jivkov döneminde Türkler'e karşı ajanlık yapanların bulunduğu iddiaları ve yolsuzluk soruşturmaları ardından, Bulgaristan’da Türkler'in oylarını isteyen yeni bir parti kurma girişmeleri başlatıldı. HÖH’nden ihraç edilen Korman İsmailov ve Jivkov döneminde Belene Kampı’nda da yatan Kasım Dal'ın, 1 Aralık tarihinde genel kurulunu yaparak kuracağı partiye, 'Hürriyet ve Şeref Partisi' adı verilecek.

Merkezi Bursa'da ve kısa adı BAHAD olan, 'Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneği’nin destek verdiği yeni kurulacak olan parti yöneticileri, İzmir’in ardından,  Bursa’da Belene Kampı’nda yatan soydaşlarla bir araya geldi.

Hürriyet ve Şeref Partisi Genel Başkan Adayı Korman İsmailov, HÖH'den, parti içinde yaşanan tartışma ve iddialara karşı çıktıkları için ihraç edildiklerini öne sürdü. yeni partinin kuruluş deklarasyonunu hazırladıklarını belirten İsmailov, genel kurulda parti tüzüğü ve hedeflerini belirleyeceklerini kaydetti.

"HAPİSHANEDE YATANLARLA BİRARAYA GELİYORUZ"

Bulgaristan’da, 2013 yılı Temmuz ayında genel seçimlerin yapılmasını beklediklerini ifade eden İsmailov, şöyle dedi:

"Doğru, dürüst adayları halkın karşısına çıkartacağız. Toplantıları, önce Bulgaristan’da yaşanan isim değişikliğine karşı çıktığı için hapislerde yatmış soydaşlarla yapıyoruz. Nerden hareket edilip, nereye gelindi. Nasıl hatalar yapıldı. Formül üretmek amacıyla bu toplantıları düzenliyoruz. Bizde üzerimize düşen sorumlulukları nasıl yerine getireceğimiz tartışıyoruz. Bursa’yı da takip ediyoruz. Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin kurucuları olanlarla parti olarak görüşüyoruz. Tamamen ulusal, herkesi kucaklayan bir parti olacağız."

"ARAMIZA AJAN ALMAYACAĞIZ"

HÖH’ün kurulduğu dönemdeki hedefleri ve değerlerinden saptığını öne süren İsmailov, çok fazla yolsuzluk iddiaları, soruşturmalar bulunduğunu, eski yönetimin bir bölümünün Todor Jivkov rejimine ajanlık yaptığı ve halkına karşı çalıştığını gördüklerini anlattı. İsmailov, şöyle devam etti:

"Partimizin en büyük farkı burada olacak. Aramıza hiç ajan almayacağız. Yolsuzluğa bulaşmış bir kişiyi iş başına getirmeyeceğiz. Değerlerimize, kültürümüze dönmek bu alanda yapılan haksızlıkları düzeltmek istiyoruz. Anadillimizi, dinimizi, örf ve adetlerimizi canlandırmak için çalışacağız. Bu değerler üzerinden yürüyeceğiz. Bölgelerimize yatırım getirmek, ekonomik sebeplerden dolayı yurtdışına göç eden aktif nüfusumuzu geri getirmek istiyoruz."

"BULGARİSTAN HALKINI TEMSİL EDECEĞİZ"

Parti yönetiminde, Türklerin yanı sıra Bulgar, Romen, Pomaklarında bulunacağına dikkat çeken Korman İsmailov, Bulgaristan toplumunu yüzde 100 temsil eden bir yönetim oluşturulacağını bildirdi.