Bulgaristan hükümetinin Türk kökenli Kültür Bakanı Vejdi Raşidov, yanındaki 10 kişilik heyetle Edirne’ye geldi. Öğle yemeği için Sarıcapaşa Mahallesi, Yediyol ağzındaki bir lokantaya giden Bakan Raşidov ve yanındakiler, işkembe çorbası ve kentin meşhur tava ciğerini yedi. Bulgaristan medyasının geçen ocak ayında hükümete ve sivil toplum örgütlerine Bulgaristan’ın patent alınması için çağrıda bulunduğu Türk işkembe çorbasını çok sevdiğini ifade eden Bakan Raşidov, "Edirne her zaman bizim için bir duraktır. Edirne’nin kültürünüzü seviyoruz. Biz de insanız, biz de Türk işkembe çorbasını seviyoruz. Aynı zamanda gezip tarihi yerleri göreceğiz hem de yemek yiyeceğiz. Biz de insanız" diye konuştu.

Bakan ve heyetin lokantada yemek yedikleri sırada gazetecilerin görüntü alınmasına izin verilmedi.

MEDYADAN PATENT ÇAĞRISI

Bulgaristan’ın en çok okunan gazetelerinden 24 Saat, geçen ocak ayında yayınladığı makaleyle işkembe çorbasına Bulgaristan patenti alınmasını istemişti. Gazete, haberinde "Bulgar peynirini Yunanlılara kaptırdık, Türklerden önce boza, sucuk ve işkembe çorbasını AB’ye tescil ettirelim" çağrısında bulunmuştu. Haber üzerine sivil toplum örgütleri işkembe çorbasının da aralarında bulunduğu ve Türkiye’ye özgü yiyecekler için patent girişimlerine başlamıştı.

'İLİŞKİLER ÇOK AKTİF DURUMDA'

Raşidov, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki kültürel ilişkilerin çok aktif durumda olduğunu belirtti. Raşidov, "Bir süre içerisinde Bulgaristan ve Türkiye arasında işbirliği için görüşmeler sürüyor. Bazı anlaşmalar imzalayacağız. Bulgar ve Türk kültür anıtları için 2 ay önce bir kültür anlaşması imzaladık. Şimdi iki ülke arasında bir anlaşma yapacağız. Çok kısa sürede bir zamanda Türk Kültür Bakanı, Bulgaristan’a resmi ziyarete gelecek. Kültür anıtlarının korunması ve Türkiye ile Bulgaristan’da kültür merkezi açılması için resmi olarak 2 anlaşma daha imzalayacağız. Türk film ekipleri Bulgaristan’da 178 seri çekim yapacaklar. Şuanda çekimlere başladılar. Bizde Bulgar heyet ve yapımcılarla birlikte Edirne’ye geldik" dedi. 

'GÜMRÜK KAPILARINI KALDIRACAĞIZ'

Raşidov ve yanındaki heyetin yemek yediği lokantanın sahibi Mehmet Ali İpek, bakan ve heyetini lokantada ağırladıklarını ifade etti. İpek, "Bulgaristan’ın kültür bakanı misafirimiz oldu. Kendisine işkembe çorbası ve meşhur tava ciğerinden verdik. Çok beğendiğini ve daha sonra daha kalabalık bir şekilde yeniden geleceğini söyledi. Özellikle işkembe çorbası istedi. Bulgaristan’ın işkembe çorbasının patentini alabilmek için girişimlerde bulunduğunu biliyorum. Kültür Bakanına soracaktım ama bizde misafir olduğu için sormadım. Ben bakana 'Gümrük kapılarını ne zaman kaldıracaksınız?' diye sorduğumda bana, 'İnşallah Avrupa Birliği bizi gevşet bıraktığında biz de Türkiye ile olan kapıları kaldıracağız' diye cevap verdi" diye konuştu.

Vejdi Raşidov ve beraberindeki heyet, Edirne gezisinin ardından karayoluyla İstanbul’a geçti.



EÖ(LK/BT)