Serpil KIRKESER / İSTANBUL, ERGENEKON Davası'nda dinlenen tanık Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, yanında getirdiği kitaplarından bazı bölümler de okuyarak iddialarına devam etti. Tanığın beyanlarına tepki gösteren tutuklu sanıklar Serdar Öztürk ve Ergün Poyraz salondan çıkarıldı.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 64'ü tutuklu 260 sanıklı Ergenekon Davası'nın 188. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Albay Dursun Çiçek, İbrahim Şahin, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Danıştay Saldırısı dosyası sanığı Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanık ile duruşmalardan men cezası verilen tutuklu sanıklar Hikmet Çiçek, Osman Yıldırım, Mehmet Zekeriya Öztürk duruşmaya katılmadı. Duruşmada, Odatv Davası'nın tutuklu bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de hazır bulundu. Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'da duruşmayı izleyici olarak katıldı ve notlar aldı.


TANIK ORAKOĞLU, SAVCI VE SANIKLARIN SORULARINI YANITLADI


Tanık Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve ekibinin geçmiş yıllarda TSK içine sızdığına dair bilgiler bulunduğunu ifade etti. Orakoğlu dava sanıklarından Doğu Perinçek ve grubunun TSK'ya sızma teşebbüslerine de kitabında yer verdiğini söyledi.


SANIK ÖZTÜRK: ADAM TANIK MI, BİLİRKİŞİ Mİ?


Orakoğlu yanında getirdiği kitabından da bazı bölümler okuyarak ifade vermeye devam ettiği sırada tutuklu sanık Serdar Öztürk tepki gösterdi. Serdar Öztürk, "Orakoğlu tanıklık yapmıyor, bilirkişilik yapıyor. Adam tanık mı, bilirkişi mi? Görgüye dayalı bir şey yok. Kitaplarını anlatmaya mı geldi?" diyerek bağırdı. Hakim Özese'nin uyarılarına rağmen Serdar Öztürk konuşmaya devam edince Mahkeme Başkanı Özese'nin talimatıyla dışarı çıkarıldı. Bu arada Serdar Öztürk'ün avukatı Demet Reçber de "Herkes otursun burada" diyerek duruşma salonunu terk etti. Orakoğlu, 12 Mart döneminde Doğu Perinçek ve arkadaşları tarafından kurulan Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi'nin TSK içerisinde örgütlendiği iddiasıyla TSK içinde bir şafak operasyonu yapıldığını anlattı. Operasyonun ardından Perinçek ve devrimci subaylar hakkında yargılama yapıldığını belirten Orakoğlu, "Perinçek, mahkemede amacının TSK'ya sızmak olduğunu söylüyor" dedi.


DOĞU PERİNÇEK: İTİRAF ETMEM İÇİN İŞKENCE GÖRDÜM


Söz alan tutuklu sanık Doğu Perinçek, "Tanık bahsettiği 1973 yılında görülen Kara Kuvvetlerinde Devrimci Subaylar davasının tutanaklarını okumuş mu? Dava dosyasının herhangi bir yerinde Doğu Perinçek'in TSK içine sızmaya teşebbüs ettiğine ilişkin bir itirafını görmüş mü?" diye sordu.


Tanık Orakoğlu ise dava dosyasını okumadığını, bu konuya ilişkin bilgileri ise Mehmet Eymür'ün www.atin.org isimli sitesinden edindiği bilgiler olduğunu söyledi. Bunun üzerine Perinçek,"Tutanaklarda öyle birşey yok. Bunlar şeref meselesidir. Bu davada Doğu Perinçek ve 42 subay yargılanıyordu. Tek sivil bendim. Dava sonunda 42 subay hakkında hüküm verildi. Davada bir tek Doğu Perinçek'in beraatine karar verildi. Orakoğlu'nun iddia ettiği gibi TSK'nın içine sızmaya çalıştığım yönünde bir itirafım yoktur. Olsa beraat eder miydim? Ben 35 gün boyunca kontrgerillanın merkezinde itiraf etmem için işkence gördüm" diye konuştu.


"DAVANIN TUTANAKLARINI OKUMADIM"


Perinçek, " Orakoğlu, 1998 yılında İşçi Partisi'nin genel merkezinde özel harp ve iç güvenlikle ilgili 2 belgenin bulunduğu iddiasıyla Ankara 2 No'lu DGM'de yargılama yapıldığını söyledi. Bu konuyla ilgili olarak da davanın tutanaklarını incelediniz mi?" diye sordu. Orakoğlu bu konuyu da Eymür'ün sitesinden alarak kitabına koyduğunu söyledi. Tanık Orakoğlu, asla yalan söylemediğini belirterek, yanında getirdiği 3 kitabı heyete göstererek, "Bu kitapları benim yazmadığım iddia ediliyor. Bu 3 kitabı da ben yazdım. Benim yazdıklarım açık kaynaklardan alınmış bilgilerdir" diye konuştu. Orakoğlu yanında getirdiği kitaplarını mahkemeye sundu.


TANIK: BİLGİME GÖRGÜME DAYALI BİLGİLER SORULSUN


Perinçek, "Tanık, Hizbullah terör örgütünün, dava konusu gladyo tarafından kurulduğunu söylüyor. Acaba Hizbullah örgütü tarafından, benim Genel Başkanı olduğum İşçi Partisi'nin birçok yöneticisinin katlediğinden haberi var mı?" diye sordu. Tanık Orakoğlu ise sadece basından okuduğu kadar bilgisi olduğunu söyledi. Perinçek bazı sorularına tanık Orakoğlu, "Bilgime, görgüme ve iddianameye bağlı kalarak soru sorulsun" diyerek tepki gösterdi. Bu arada tutuklu sanıklardan Ergün Poyraz da tanığın beyanlarına tepki göstermesi üzerine salondan çıkarıldı.


DURUŞMAYA ARA VERİLDİ


Perinçek'in soruları üzerine Orakoğlu, MİT'in Hizbullah'ı kullandığı konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi. Orakoğlu, "MİT'in kurumsal kimliğiyle ilgili birşey söylemem mümkün değil" dedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, MİT'in içindeki bir grup ile Hizbullah arasında bağlantı olup olmadığını sorması üzerine, Orakoğlu da, "Özel Harp Dairesi içinde savaş eğitiminden geçilmiş, MİT'in içinde de özel savaş eğitimi alan bir grup var. Bunlar MİT'e sızmış gladyo yapılanmasıdır" dedi. Orakoğlu, kontrgerillanın sızma taktiği uyguladığını söyleyerek, "MİT'e, devletin birimlerine sızar. Eylemini yapar. Geri çekilir. Bu gladyonun stratejisinden biridir" dedi.


Duruşmaya öğle arası verildi.


SK (MK)