Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa'dan geldiği İzmir'de, İTO tarafından bir yıl içinde restore edilen tarihi Salepçioğlu Camisi'ni hizmete açtı.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, törende yaptığı konuşmada, restorasyonun 924 bin liraya gerçekleştirildiğini, bahçede peyzaj çalışması yapıldığını belirterek, "Bu bir anıt cami. Restorasyon onuru verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Kemeraltı esnafı burayı iyi kullanacaktır. Hayırlı uğurlu olsun. Hisar Cami için de hizmet verdik. Bundan sonra da hizmet vermeye devam edeceğiz" dedi.

İzmir Müftüsü İlyas Eroğlu, "İslam medeniyetinin başlangıç noktası camidir. Kültürümüzde camilerin ayrı yeri ve önemi vardır. Allah razı olsun, Allh'ın razı olacağı daha nice hizmetler yapmalarını diliyorum" diye konuştu.

"SİZE BU ESERİN HİZMETÇİSİ OLMANIZI TAVSİYE EDİYORUM"

Vakıflar Genel Müdürü Genel Müdür Adnan Ertem, İTO Başkanı Demirtaş'a "Gelin bu camiyi size zimmetleyelim. Restore etmek kolay. Orada biraz dışarıda kalıyorsunuz. İşi birisine veriyorsunuz o restorasyon yapıyor siz bekliyorsunuz. Ama buranın suyu akıyor mu ampulü patladı mı sıkıntılarını yaşarsanız daha büyük haz alırsınız. Size bu eserin hizmetçisi olmanızı tavsiye ediyorum" dedi.

GÜZEL BİR MAKAMA ULAŞTILAR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise konuşmasına terörün son bulmasını dileyerek başladı. Arınç, "Son günlerde hepimizi derinden yaralayan, bizi çok üzen acı olaylar görüyoruz. Mehmetçik, polis ve sivil halk şehitler veriyor. Bugün de İzmir'de üç değerli evladımızın cenazesi kaldırıldı. Allah'tan rahmet diliyorum. Dün Manisa Salihli'de bugün Demirci'de şehitler var. Cenazeleri defnedildi. Tüm şehitlere Cenabı Hak'tan rahmet diliyoruz. Güzel bir makama ulaştılar. Terörün son bulmasını istiyoruz. Huzur ve sükunet içinde birlikte özgürce yaşamak istiyoruz. Geçmişte ve şimdi bu ülke için can veren şehitler kervanına hep birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Allah onlardan razı olsun" dedi.

Arınç, Salepçioğlu Camisi'nin restorasyonu ile İzmir'de bir ilkin gerçekleştiğini, özellikle avukatlık yıllarında çok sık geldiği Salepçioğlu'nun mimari olarak çok özel niteliklere sahip olduğunu söyledi. Arınç, vakıf eserlerinin restorasyonu için hayırseverden şu sözlerle destek istedi:

"1907 yılında inşa edilmiş fevkalade mimarisi ile bilinen bir camiye Manisa'dan her gelişimde uğrardım. Restorasyon çok iyi olmuş. Siz de inceleyebilirsiniz. Biz yapamadık, sağ olsunlar İzmir Ticaret Odası üstlendi. Yaklaşık 1 milyon lira ile cami eskisi kadar güzel bir hale geldi. 10 yılda 3 bin 700 vakıf eserinin restorasyonunu yaptık, yaklaşık 4 milyar lira harcadık, 70 bin kişiye istihdam sağladık. Vakıflar kendi gelirlerini yatırımlara harcıyor. Ben hem Vakıflar adına hem Hükümetim hem de tüm İzmirliler adına Salepçioğlu Camii'nin restorasyonunu üstlenen İTO'ya yürekten teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. İTO İzmir'de bir ilki başardı. İnşallah son olmayacaktır. Biz de bunu bekliyor ve istiyoruz. İTO size ve pek çok kuruma örnek olmalı. Daha el atılacak çok büyük eserler var. İzmir'in başka hayırseverlerine, kuruluşlarına ihtiyacımız var. Bunlar bize geçmişten miras kaldı, geleceğe taşımak zorundayız. Dünyada 2 milyardan fazla Müslüman varsa onlar Salepçioğlu Camii ile iftihar etmelidir. Her katkı dünya Müslümanlarının duasını alacaktır. İzmirimiz turizm bakımından potansiyele sahip. Salepçioğlu Camii bütün broşürlerde yer alacak, İzmir'e gelen herkesin mutlaka ziyaret etmek isteyeceği bir güzel yer olacaktır."

Arınç konuşmaların ardından, İTO Başkanı Demirtaş'a teşekkür plaketi verdi ve camide ikindi namazını kıldı.



ED(AÖ/SS)