Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı açılışlara ve etkinliklere katılmak üzere Adana'ya geldi. Arınç için kentte üst düzey güvenlik önlemi alındı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Ak Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Şükrü Erdinç ve Necdet Ünüvar ile Ak Parti Adana İl Başkanı Ziyaattin Yağcı tarafından Şakirpaşa Havaalanı'nda karşılanan Arınç, daha sonra Vali Hüseyin Avni Coş'u makamında ziyaret etti.

"BİR YERDEN KAPATMAK LAZIM"

Valilik girişinde tören mangasını selamlayan Arınç, Valilik Ziyaretçi Defteri'ni imzaladı. Adana'yı yakından takip ettiğini belirten Arınç, 'Eğitime Yüzde 100 Destek Projesi' kapsamında hayırsever vatandaşların sundukları hizmetleri yerinde görmek için Adana'ya geldiğini söyledi. Gazetecilerin terör olaylarıyla ilgili soru sormak istediği Arınç, Adana Valiliği'nde iç politikayla ilgili soru kabul etmeyeceğini söyledi. "Dün tesadüf oldu herhalde, bir kaç televizyonda bu konu üzerine uzun uzun bazı açıklamalar yaptım" diyen Arınç, "Bu konuyu açabilir misiniz?" diye sorulunca da, "Yok, açılacak kadar açıldı zaten. Bir yerden kapatmak lazım aslında, daha da açmak değil" diye konuştu.

"EĞİTİM İÇİN DESTEK ÖNEMLİ"

Valilik ziyaretinde, merkez Yüreğir İlçesi'nde 28 derslikli bir Anadolu İmam Hatip Lisesi yaptıran hayırsever Hakkı Polat'a plaket ve teşekkür belgesi veren Arınç, kamu yatırımları olarak eğitime ayrılan bütçenin, kendi hükümetleri döneminde birinci sırayı aldığını anlattı. Geçmişte Milli Savunma Bakanlığı bütçelerinin hep ilk sırada olduğunu belirten Arınç, "Eğitime verdiğimiz destek ortada. Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı'na ayırdığımız kamu bütçesi birinci sırada yer alıyor. Bununla iftihar ediyoruz. Ancak, Türkiye nüfusu 75 milyon, bunun yarısı 30 yaşın altında. 30 yaşın altında olan nüfusun yaklaşık 20 milyonu da eğitim çağında. Hayırseverlerin desteği çok önemli" açıklamasında bulundu.

ÇİNİLERİ İNCELEDİ, MÜDÜRÜ KUTLADI

Bülent Arınç, valilik ziyaretinin ardından merkez Seyhan İlçesi'ndeki bazı tarihi ve kültürel mekanları ziyaret etti. Önce Ulu Cami'yi gezen Arınç, Yard. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu'ndan cami hakkında bilgi aldı. Caminin çinilerini inceleyen Arınç, Arapça yazıları da okumaya çalıştı. Bazı yazıları okuyan Arınç, okumakta güçlük yaşayınca Vakıflar Bölge Müdürü Murat Saraçoğlu'ndan yazıyı okumasını istedi. Vakıflar Bölge Müdürü Murat Saraçoğlu yazıyı okuyamayınca, Adana İl Basın, Yayın Enformasyon Müdürü Mustafa Keleş yazıları okudu. Arapça yazının devamını da okumasını isteyen Arınç, "Sonunu da okursan yıldızlı pekiyi vereceğim" dedi. Yazıyı okuyunca Başbakan Yardımcısı Arınç, müdürü kutladı.

ZİYA PAŞA'NIN ŞİİRLERİNİ OKUDU

Caminin yanında bulunan Piri Paşa'nın oğulları Mustafa, Mehmet ve Emir Paşa'nın türbelerini de ziyaret eden Arınç, bir süre dua okudu. Ramazanoğlu Medresesi'ni gezen Arınç, medresede Seyhan Belediyesi'nce açılan resim kursunda eğitim alan öğrencilerin eserlerini inceledi. Gezide, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Bülent Arınç'a bir çini tablo hediye etti. Ramazanoğlu Konağı'nı da gezen Arınç, Ulu Camii Parkı içinde bulunan eski Adana Valisi ve şair Ziya Paşa'nın mezarını gördü. Ziya Paşa'nın şiirlerinden mısralar okuyan Arınç, yanında bulunan Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'ten de şiir okumasını istedi. Öztürk, "Ben haddimi biliyorum" deyince, Arınç, "Emrediyorum o zaman" diye gülerek konuştu. Başkan Öztürk yine şiir okuyamayınca, herkes güldü.

OKUL AÇTI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, merkez Çukurova İlçesi'nde işadamı Ferhat Baykara ve eşi Gönül Baykara tarafından yaptırılan 28 derslikli ilkokulun açılışına da katıldı. Törende konuşan hayırsever Ferhat Baykara, babasının eğitimci olduğunu, zorlukla okuduğunu ve minnet borcunu ödemek için okul yaptırdığını söyledi. Hayırseverlere teşekkür eden Arınç da, kendisini dinleyen öğrencilere öğütler verdi.

"BOL BOL DEYİN"

Öğrencilerin taşıdığı 'Hoşgeldiniz' yazılı ve eğitimin önemini vurgulayan pankartları okuyan Arınç, öğrencilere teşekkür ederek, şöyle dedi:

"Bizim annelerimiz, babalarımız okula uğurlarken, 'Allah zihin açıklığı versin' derlerdi. Hala anneler babalar der mi bilmiyorum. Deyin, bol bol deyin. Laiklik bundan dolayı incinmez. Ne kadar çok derseniz, o kadar iyi olur. 'Allah akıl fikir versin, zihin açıklığı versin' derseniz çocuğa, okula gittiği zaman, kitap okuduğu zaman, bilgisini arttırdığı zaman göreceksiniz geçmişe göre çok daha iyi olacak."

CEYHAN'DA FEN LİSESİ AÇTI

Konuşmaların ardından kurdeleyi hayırsever Ferhat-Gönül Baykara ve Vali Hüseyin Avni Coş ile birlikte kesen Arınç, bir süre okulu gezdi. Bir sınıfa giren Arınç, çocuklarla yakından ilgilendi. Okul açılışın ardından yapımı süren Ramazanoğlu Camii'ni de inceleyen Arınç, Ceyhan İlçesi'nde hayırsever Bahattin ve Sevinç Erdinç tarafından yaptırılan Eczacı Bahattin-Sevinç Erdinç Fen Lisesi ve Pansiyonu'nu açtı. Açılışa MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve MHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de katılırken, Arınç, hayırsever çifte plaket verip, öğrencilere de iyi çalışmaları önerisinde bulundu.