Bingöl'de oturan Selçuk Borlukan, 1 Aralık 2005 tarihinde Düzağaç şehir mezarlığı bölgesinde ormanlık alanda arkadaşıyla dolaşırken, buldukları bir cismin ellerinde patlaması sonucu ağır yaralandı. Bingöl, Diyarbakır ve Adana'daki hastanelerde tedavi görmesine rağmen yatağa mahkum olan ve bir gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya kalan 24 yaşındaki Borlukan'a 'yüzde 84 engelli' raporu verildi. Burlukan ailesi, çocuklarının hayatını karartan patlayıcı ile ilgili olarak Elazığ İdare Mahkemesi'ne İçişleri Bakanlığı aleyhine tazminat davası açtı. 6 yıl süren dava sonucunda mahkeme, Borlukan'ın 'Yabancı cismi ayırt edebilme yetisine sahip' olduğu gerekçesiyle tazminat talebini redetti. Mahkemenin kararına tepki gösteren Burlukan ailesi, 6 yıl süren dava boyunca patlayıcıyı oraya kimlerin bıraktığının sorgulanmadığını ve hayatını karartan olaydan yine oğullarının sorumlu tutulmasına isyan etti.

BIRAKANLAR SUÇSUZ BEN SUÇLU OLDUM

Selçuk Borlukan ise olay yaşandığı sırada 17 yaşında olduğunu ve askerliğini yapmadığı için patlayıcıları tanımadığını belirterek şunları söyledi:

"İdare mahkemesi patlayıcıyı kimlerin, niçin bıraktığını, patlayıcının kime ait olduğu saptamasına bile girmeden, benim 'patlayıcıyı tanıyabilme yetisine sahip olduğuma' karar vererek beni suçlu buldu. Patlayıcıyı oraya bırakıp, hayatımı karartanların hiç bir suçu yokmuş gibi davrandı. Avukatımız, karara itiraz ederek dava dosyasını Danıştay'a taşıdı. Kararın bozulmasını bekliyoruz."



AÖ,FA(GG/COŞ)