Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya tutuklu olarak getirilen 16 yaşındaki M.O.A. ifadesinde dolarların sahte olduğunu bilmediğini belirterek, ''Sivas Caddesi'nde dolaşırken yerde bir cüzdan buldum. Cüzdanın içerisindeki bin 500 doları arkadaşım M.F.Ö. ile birlikte giyim mağazalarında alışveriş yapıp harcadık. Dolarların sahte olduğunu bilmiyordum, çok pişmanım'' dedi.

Tutuksuz yargılanan aynı yaştaki lise öğrencisi M.F.Ö. de yaptığı savunmada, ''Ben de dolarların sahte olduğunu bilmiyordum. Aldığım pantolonu değiştirmek için alışveriş merkezine geri döndüğümde dolarların sahte olduğunu söylediler. Ben dolarların sahte olduğunu bilsem niye yeniden aynı mağazaya geri döneyim. Maddi durumumuz iyi. Okulumda başarılı bir öğrenciyim'' diye konuştu.

MAĞAZA SAHİPLERİ DAVACI OLMADI

Sanıkların sahte dolarla alışveriş yaptığı 5 giyim ve mağazası sahibi de ifadelerinde davacı olmadıklarını, zararlarının sanıkların aileleri tarafından karşılandığını belirttiler.

Mahkeme heyeti 'Sahte paraları tedavüle sokmak' suçundan yargılanan M.O.A.'ya önce 2 yıl hapis cezası verdi. Ceza sanığın iyi hali gözönüne alınarak 1 yıl 8 ay hapis cezasına indirildi. Tutuksuz yargılanan M.F.Ö.'ye ise 1 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, verilen hapis cezalarının geri bırakılmasına ve tutuklu sanığın tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme Başkanı Hakim Ahmet Kalpak, öğrencileri uyararak ''Sakın bir daha sahte para olayı ile karşıma çıkmayın, dikkatli olun. Sonra cezanız yeniden uygulanır'' dedi. Duruşmayı izleyen öğrencilerin yakınları kararı sevinçle karşıladı.

Lise öğrencisi 16 yaşındaki M.O.A. Ağustos ayında yolda bulduğu cüzdanın içerisindeki dolarlarla okul arkadaşı M.F.Ö. ile birlikte takım elbise, gömlek, ayakkabı ve pantolon  almış, dolarlar sahte çıkınca polis tarafından yakalanmış ve çıkartıldığı mahkemece tutuklanmıştı. M.F.Ö. ise gözaltına alınmış, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.



VD(OE/COŞ)